Niğde’de birçok meslek ustası, çırak bulamamaktan şikâyetçi. Özellikle el sanatları ve zanaatlara ilgi duyan gençlerin azalması, yılların birikimiyle yürüyen mesleklerin geleceğini tehdit ediyor.
Niğde’de demircilik, marangozluk, berberlik, bakırcılık, terzilik ve benzeri birçok geleneksel meslek grubunda çırak bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Kentin yıllardır ayakta tuttuğu küçük esnaf ve sanatkârlar, mesleki bilgi ve becerilerini aktaracak genç bulamamaktan endişeli.
"MESLEĞİMİZ BİZİMLE BİRLİKTE BİTECEK"
Yıllarını verdiği mesleğiyle geçimini sağlayan ustalar, çırak yetişmemesi nedeniyle tezgâhlarının geleceğinden kaygı duyuyor. Küçük yaşta meslek öğrenen, işin inceliklerini usta-çırak ilişkisiyle kavrayan kuşakların yerini artık mesleğe ilgisiz gençler alıyor.
Birçok usta, "Bizden sonra bu işi yapacak kimse kalmadı. Mesleğimiz bizimle birlikte tarihe karışacak," diyerek endişelerini dile getiriyor.
TEKNOLOJİK GELİŞİM VE EĞİTİM SİSTEMİ ETKİLİ
Çırak bulamama sorununun temel nedenleri arasında teknolojik gelişmeler, gençlerin masa başı işlere yönelmesi ve ailelerin çocuklarını zanaat değil memuriyet hedefiyle yönlendirmesi gösteriliyor. Aynı zamanda mesleki ve teknik eğitimin yeterince teşvik edilmemesi de bu sıkıntıyı derinleştiriyor.