Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Avcı, Üniversitenin imkanlarını kullanarak daha verimli ve daha hızlı hasat edilebilen yeni bir yonca çeşidi geliştirdi. Niğde ili başta olmak üzere bölgenin iklim ve toprak koşullarına uyumlu olup yüksek verim ve kalite özelliklerine sahip olan bu yonca çeşidinin tescil işlemleri için 2024 yılında T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü’ne başvuru yapıldı.

NİĞDE İLİNDE İLK DEFA BİR YONCA ÇEŞİDİ ISLAH EDİLDİ
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Avcı gelişmeyle ilgili, Niğde ilinde ilk defa bir yonca çeşidinin ıslah edildiğini ve çeşidin geliştirilme aşamasında ilin farklı lokasyonlarında denemeler yapıldığını belirtti. Bu yönüyle seçimler yapılarak geliştirilen çeşidin ilin ekolojik koşullarına uyumlu, yüksek verimli ve kalite yönü yanında ekonomik ömrünün standart çeşitlere göre daha uzun olduğunu vurgulayan Avcı, ayrıca tohum üretim çalışmaları için hazırlıkların da sürdüğünü ve 2025 yılı içerisinde çeşide ait tohumun üreticilerle buluşturulacağını kaydetti.

REKTÖR USLU: BÖLGE TOPRAKLARININ ISLAHI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM AÇISINDAN ÖNEMLİ
Tescil başvurusu yapılan çeşidin Niğde ilinde bir ilk olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, “Bu çeşidin bölgede faaliyet gösteren hayvancılık işletmeleri ile yoncanın bir baklagil türü olması yönünden bölge topraklarının ıslahı ve sürdürülebilir tarım açısından oldukça önemlidir.” dedi. Rektör Uslu, Niğde’nin ilk ve tek yerli yonca çeşidini geliştiren Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mustafa Avcı’yı tebrik ederek, geliştirdiği ve İpek isminin verildiği yonca çeşidinin başta Niğde olmak üzere İç Anadolu bölgesinde yem bitkisi yetiştiricileri ve hayvansal üretim yapan işletmelerin kaliteli kaba yem ihtiyaçlarının karşılanması noktasında önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Rektörümüz ayrıca tarım çalışmalarında öncü olan Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinde bölgesel kalkınmaya katkı verecek yeni araştırma geliştirme ve uygulama faaliyetlerini devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Niğde’de Mali Müşavir Bayram Erken’in Acı Günü
Niğde’de Baharın Habercisi Kardelenler Açtı
Gümüşler Kavşağı’nda Trafik Kazası: 1’i Çocuk 2 Kişi Yaralandı
KULÜP DESTEK ÇAĞRISINDA BULUNDU!
KANLI İNTİHAR MEKTUBUNDAN SONRA GERÇEKLER!
Gastro Niğde Derneği Üyeleri İftarda Buluştu
İlber Ortaylı, Fatih Camii Haziresi’ne defnedilecek
Niğde Belediyespor–Suvermez Kapadokya Maçının Biletleri Satışa Çıktı
Niğde’de Üreticiye 15 Angus Irkı Gebe Düve Desteği
Çiftlikli Öğrenciler Atletizmde Zirvede
NİĞDE BELEDİYESPOR 3 PUAN HASRETİNE SON VERMEK İSTİYOR
Niğde Fen Lisesi Dünya Sahnesinde Finalist Oldu
TİCARİ TAKSİ İLE TIR ÇARPIŞTI!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Savaş Tertiplerine Karşı Dikkatliyiz” Mesajı
Niğdeli Sağlık Kahramanları Gününüz Kutlu Olsun!
Niğde’de Ara Tatil Başladı: Öğrencilere Dinlenin ve Yenilenin Çağrısı
Bir Gecede İki Otobüs Kazası 1 Ölü 11 Yaralı!
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Hayatını Kaybetti
Çiftlik’te Jandarma Operasyonu: Silah ve Uyuşturucu Ele Geçirildi
Füze Olayı Sonrası Türkiye’den Açıklama: “Savaşın Tarafı Değiliz”
18 Milyon Öğrenci İçin Vakit Geldi!
Son Dakika! İran’dan Ateşlenen Balistik Mühimmat Etkisiz Hâle Getirildi
ŞAMPİYON BİZİZ DEDİLER!
BAKAN ÇİFTÇİ “TAVSİYEM” DİYE UYARDI!
Amonyum Nitrat Gübresi Yeniden Tarımda Kullanılabilecek
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde Hayvancılık Eğitim Programları Başlıyor
Türkiye Stratejik Petrol Rezervlerinden 11,6 Milyon Varil Ham Petrolü Piyasaya Sunacak
WhatsApp’tan 13 Yaş Altı Kullanıcılar İçin Yeni Özellik
Şoförler Odası Başkanı Kızıltan’dan Bayram Trafiği Uyarısı
Milletvekili Uzkurt’tan Niğde’ye Müjde: Andaval Yükleme Merkezi Gümrükleme Merkezi Oluyor
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Pazar 3.6 ° / 1.6 ° Şiddetli yağmurlu
- Pazartesi 8.1 ° / 1.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Salı 11.6 ° / -0.1 ° Güneşli







