TÜİK verilerine göre 12 aylık ortalama yüzde 53,40 olarak açıklanırken Niğde’deki işletmelerde kira artış oranının bu rakamların çok üzerinde olduğu iddia ediliyor.
Hükümetin yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kiracıları korumak ve fahiş kira artışlarının önüne geçmek için konut kiralarında belirlediği yüzde 25’lik üst limit konusu tartışılırken işyeri kiralarında da belirleyici olması gereken TÜFE oranına uyulmaması işletme sahiplerini sıkıntıya soktu.
İşyerlerinin kira artış oranları için üst limit olarak kabul edilen TÜFE oranını açıklayan TÜİK Aralık ayında kira mukavelesini yenilemek zorunda olanlar için artışın yüzde 53,40 olduğunu açıklasa da sahada bu artış oranının çok aşağılarda kaldığını iddia eden esnaflar açıklamalarında; “Ülkemiz son yıllarda alışık olmadığımız bir sürecin içerisinde. Aylardır ne aldığımız ürünlerin ne de işletme giderlerindeki artışların önüne geçemiyoruz.
Hemşerilerimiz son satıcı biz olduğumuzdan artışlar konusunda sürekli olarak bizleri fırsatçılık ile suçlamaya başladılar. Bir aldığımız ürünü ikinci kez aynı fiyattan alıp boşalan raflara koyamıyoruz. Zam yapsak müşteri bulamıyoruz. Buna son olarak dükkân sahiplerinin tahminlerimizin üzerindeki kira talepleri de eklendi. İstenilen kiraları ödemezsek işyerlerini boşaltmak durumunda kalacağız. Denetim mekanizmasının daha sıkı şekilde uygulanması gerekiyor.
TÜİK kira artışı için TÜFE’nin yüzde 53,40 olduğunu yani kira artış oranında üst limitin yüzde 53,40 olması gerektiğini açıklamış. Ancak bu orana hepimiz razı olmamıza karşılık bu oranın sahada hiçbir karşılığı yok. Artık bu süreçte bizler gerek toptan ürün satan işletmelerin yaptıkları zamların ve diğer işletme giderlerindeki artışların kontrol altına alınmasını ve artık piyasanın bir çizgide sabitlenmesini istiyoruz. Bu işin sonu yok. Her hafta yeni bahaneler ile aldığımız ürünlere zam yapılıyor. Bu zamları etiketlere yansıttığımızda hemşerilerimiz bizleri suçluyor. Dükkânlarda kepenk indirmekten başka çaremiz kalmıyor.
Niğde’de ev ve işyeri kiraları büyükşehirlerdeki kiralarla yarışmaya başladı. Asgari ücretin 11 bin 400 lira olduğu yerde 7 bin 500 ile 10 bin TL arasında konut kiraları isteniyor. Bunun dışında dükkân kiraları için artık kredi çekmeye başladık. Önümüzdeki kış mevsimine kadar bu süreç devam ederse birçok esnaf kepenk indirmek zorunda kalacak. Bizler TÜİK’in açıkladığı rakama uymaya hazırız ancak dükkân sahiplerini kim nasıl ikna edecek bunu bilmiyoruz” dediler.