Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Kömürcü köyü sınırlarındaki Göllü Dağ’ın zirvesinde yer alan Geç Hitit Antik Kenti, yaklaşık 2 bin 800 yıl önce bölgede hüküm süren Tabal Krallığı’nın siyasi, kültürel ve mimari yapısına dair önemli veriler sunuyor.
Göllü Dağ’ın zirvesinde konumlanan ve yaklaşık 100 yıl önce köyde çobanlık yapan Civan Ali tarafından tesadüfen keşfedilen antik kent, Cumhuriyet’in ilk yıllarında başlatılan bilimsel çalışmalarla gün yüzüne çıkarıldı. Keşfin ardından dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1934 yılında Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık başkanlığında ilk kazılar gerçekleştirildi. Çalışmalar 1968 yılında arkeolog Burhan Tezcan, 1992–1993 yıllarında ise Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Wulf Schirmer tarafından sürdürüldü.

Arkeolog Mustafa Eryaman, Göllü Dağ’daki yerleşimin Geç Hitit dönemine ait planlı bir kent dokusuna sahip olduğunu belirtti. Kentin, savunmaya elverişli coğrafi yapısı ve krater gölünün varlığı nedeniyle bu noktada kurulduğunu ifade eden Eryaman, havadan yapılan incelemelerde cadde ve sokakların simetrik bir ızgara plan anlayışıyla düzenlendiğinin tespit edildiğini söyledi. Antik kentin milattan önce 8’inci ile 7’nci yüzyıllar arasında inşa edildiği değerlendiriliyor.
Kent merkezinde yer alan saray yapısının aynı zamanda tapınak işlevi gördüğünü aktaran Eryaman, iç surlarla çevrili ana yerleşim alanının, dıştan devasa bir sur sistemiyle korunduğunu kaydetti. Bu yapısıyla Göllü Dağ’daki antik kentin tamamen korunaklı bir yerleşim olduğu belirtiliyor.

Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan çift başlı aslan heykelleri ve sütun kaideleri, kentin en dikkat çekici buluntuları arasında yer alıyor. Yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğindeki aslan heykellerinin bir bölümü günümüzde Niğde Arkeoloji Müzesi’nde, bir bölümü ise Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Yerleşimde günlük yaşama dair seramik buluntuların sınırlı sayıda olması, kentin kurulum aşamasında terk edilmiş olabileceğine işaret ediyor. Kentin neden terk edildiğine dair iklim koşullarının elverişsizliği, ani bir dış saldırı ya da salgın hastalık gibi farklı ihtimaller üzerinde durulsa da, bu konuda kesin bir bilimsel veri bulunmuyor.

Hitit İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından Anadolu’da ortaya çıkan küçük Hitit krallıklarından biri olan Tabal Krallığı’na ait bilinen ilk ve tek kent olarak değerlendirilen Göllü Dağ Geç Hitit Antik Kenti’nin, Niğde’nin tarihsel kimliği ve kültür turizmi açısından önemli bir potansiyel taşıdığı ifade ediliyor.

KOMŞUDA SİREN SESLERİ YÜKSELİYOR
Tokat’ın Niksar İlçesinde 5.5 Büyüklüğünde Deprem
Bakan Bolat Niğde’de İş Dünyasıyla Buluştu
Ankara’da 4.1 Büyüklüğünde Deprem
Dolandırıcılık ve Hırsızlığa Karşı Halk Bilinçleniyor
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi Sabit Bırakıldı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat Niğde’de
NİĞDE YAŞLANIYOR!
İncirlik Üssü Tartışmalarına MSB’den Net Açıklama
Bor’da Üreticilerle Buluşmalar Sürüyor: Karamahmutlu ve Kavuklu Köylerinde Eğitim ve Ziyaret
Ramazan Bayramı Öncesi Niğde’de Tatlı Siparişleri Başladı
Gürer: “BAĞ-KUR primi 9.000’den 7.200’e düşürüyoruz müjdesi üç yıldır gerçekleşmedi”
Mehmet ve Emet Aydoğan İlkokulu’nda Ramazan Şenliği Coşkusu
Niğde’de Kick Boks İl Seçmeleri Tamamlandı
Niğde’de Okul Sporları Futsal Yıldızlar Final Müsabakaları Tamamlandı
NİĞDE’DE BUGÜN VEFAT EDENLER!
Demirsoy: “Güçlü Basın, Güçlü Toplum ve Güçlü Niğde Demektir”
Murtaza Köyü Derneği’nde İlk Toplantı ve Sahur Buluşması
İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı: Milletin Bağımsızlık Yemini
Niğde’de yalnız yaşayan yaşlı adam evinde ölü bulundu
Niğde’nin Projeleri TBMM’de Masaya Yatırıldı
Türkiye SiberVatan Programı NÖHÜ Ev Sahipliğinde Başladı
Bakan Bolat’ın Niğde Programı Belli Oldu
Emekliye Bayram Müjdesi: İkramiye ve Maaş Ödemeleri 14–19 Mart Arasında Yapılacak
KOKAİN, ESRAR, METAMFETAMİN 3 TUTUKLAMA!
Niğde Belediyespor’dan Aile Tribünü Projesi: Kadın ve Çocuklara Ücretsiz Maç İmkânı
Niğde’de “Biz Bir Takımız” Projesi Başlıyor
Niğde’de Ramazan Ayında Gıda Denetimleri Aralıksız Sürüyor
Niğde’de Öğrencilere Ahilik Kültürü Anlatıldı
Niğde’de Kalıcı Kalp Pili Uygulaması Başladı
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Cuma 8.8 ° / -1.4 ° Güneşli
- Cumartesi 9.2 ° / -0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazar 3.6 ° / 1.6 ° Şiddetli yağmurlu







