Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TAGEM çatısı altında faaliyet gösteren Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, yerli ve milli patates ıslah çalışmalarında önemli bir başarıya daha imza attı. Enstitü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Pırlak, kurumlarının Türkiye’de patatese özel araştırma yapan tek enstitü olduğunu belirtti.
Uğur Pırlak, bugüne kadar 11 yerli patates çeşidi geliştirdiklerini ve bu çeşitlerden 8’inin özel yerli firmalara devredildiğini ifade etti. Bu çeşitlerin şu anda sertifikalandırma ve tohumluk üretim sürecinde olduğunu vurgulayan Pırlak, 2024 yılı itibarıyla ilk kez 3 yerli ve milli patates çeşidinin satışına da başlandığını aktardı.
Enstitü olarak özellikle sanayiye uygun çeşit geliştirmeye odaklandıklarını kaydeden Uğur Pırlak, Türkiye’nin ilk yerli cipslik patates çeşidini de duyurdu. Ankara’da Nisan ayında düzenlenen Teşvik Kongresi’nde tanıtımı yapılan yeni cipslik çeşide “UĞUR” ismi verildi. Yaklaşık 4.400 kilogram verime sahip olan bu çeşit, sanayi segmentinde öne çıkıyor. Diğer çeşitlerden farklı olarak daha uzun süre depolanabilme özelliğiyle de dikkat çekiyor.
Pırlak, Ar-Ge çalışmaları kapsamında patateste DNA temelli araştırmalar yaptıklarını, hastalıklara dayanıklı türler geliştirdiklerini ve Türkiye’de ilk kez patatesin genetik parmak izini ortaya çıkarttıklarını belirtti.
Enstitü olarak çiftçilerin daha fazla kazanç elde edebilmesi için bölgesel ürün desenine uygun çeşitler geliştirme çalışmalarının da sürdüğünü dile getiren Pırlak, “Havada karada patates üretiyoruz” ifadelerini kullandı.