Niğde’de mayıs ayı ile birlikte bahçe sezonu açıldı. Vatandaşlar bahçelerinde yazın üretebilecekleri çeşit çeşit sebze fidelerini toprakla buluşturdu. Ancak bahçelere ne hikmetse bu yıl dana burnu olarak bilinen böcek dadandı. İtina ile toprağa ekilen fideler şu günlerde bu böcek yüzünden tek tek dipten kesiliyor.
DANA BURNU HAKKINDA BİLİNMEYENLER
Çiftleştikten sonra dişileri, Mayıs-Haziran aylarında yumurtalarını toplu olarak toprak içindeki odacıklara bırakan Dana Burnu Böcekleri, 10 - 20 günde açılan yumurtalardan çıkan nimfler yaz boyunca gelişir ve kışı 2. veya 3. nimf döneminde geçirirler. İlkbaharda tekrar faaliyete geçerek beslenme ve gelişimlerini devam ettirirler. 5 nimf dönemi geçirdikten sonra Temmuz-Ağustos aylarında ergin olurlar ve ikinci kışı ergin olarak geçirirler. Ertesi ilkbaharda yeniden yumurtalarını koymaya başlarlar. Böylece genellikle iki yılda bir döl verirler.
Bu süreçlerde çokça türeyen bu böcekler, birçok sebze ve süs bitkisine zarar verir. Genç bitkilere zararı daha fazla olduğu öğrenilen böcekler, zarar verdikleri bitkiyi kısa sürede soldurur ve kurutur. Hatta bu Dana Burunlarının bir farklı özelliği de oldukça yüksek ses çıkarırlar ve insanların korkmasına sebep vermeleri ve yaşam süreleri oldukça kısa olmasıdır.
BU BÖCEK İLE MÜCADELE NASIL YAPILIR?
Ziraat mühendisleri bu tehlikeli böcek ile mücadele konusunda müşterilerine ilaçlar satmaya devam ediyor. Fakat bunun doğal ve bilimsel bir çözümü daha var. Hem doğal hem de bilimsel yönteme göre; “Danaburnu böceğini uzaklaştıracak ilaçlama yöntemi şeker ve pekmez suyu ile yapacağınız yöntemdir. Yeterli miktarda şekeri ve pekmezi su ile karıştırın. İçerisine bir miktar kepek ekleyin. Tarlanızda veya bahçenizde bitkilerin zarar gören kısımlarına yakın yerleri hazırlamış olduğunuz karışımdan dökün.” denildi.