Dar gelirli kadınların ekonomik bağımsızlık kazanmasına yönelik başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP), Niğde’de sessiz bir devrimin öncüsü olmaya devam ediyor. 2008 yılında faaliyetlerine başlayan TGMP, bugüne kadar kentte 3 bin kadına mikrokredi desteği sağlayarak onların kendi işlerini kurmalarına, geçimlerini sağlamalarına ve aile bütçelerine katkıda bulunmalarına imkan sundu.
GİRİŞİMCİLİĞİN GÜCÜ: TEMİNATSIZ, UMUT DOLU BİR BAŞLANGIÇ
Teminat ya da kefalet gerektirmeyen, geri ödemeli küçük sermaye destekleriyle sağlanan mikrokredi, kadınların kendi ayakları üzerinde durmasına yardımcı oluyor. Türkiye genelinde 69 ilde 85 şube ile faaliyet gösteren program, Niğde’de de girişimci kadınların yanında yer alıyor. Şu anda kentte 500 kadın aktif olarak mikrokredi kullanarak üretmeye devam ediyor.
“YARDIM DEĞİL, UMUT VERİYORUZ”
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Aziz Akgül’ün “Mikrokredi, yoksulluğu kendi emeğiyle aşmak isteyen kadınlara verilen bir fırsattır” sözleri, bu programın özünü ortaya koyuyor. Yardım değil, insan onuruna yakışır bir kalkınma anlayışıyla hareket eden TGMP, kadınlara yeni bir başlangıç imkânı sunuyor.
HER 1 TL, 4 TL'LİK SOSYAL KAZANÇ
Social Value UK tarafından yapılan etki analizine göre mikrokrediye yatırılan her 1 TL, 4 TL’lik sosyal getiri sağlıyor. Bu oran, sosyal dönüşümün ve kaynak kullanımının etkinliğini net biçimde gözler önüne seriyor.
2030 HEDEFİ: 7 MİLYON AİLE
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Fatih Akgül, “Mikrokredi, sadece finansal bir model değil, fırsat eşitliği sağlayan bir sosyal adalet aracıdır” diyerek hedeflerini aktardı. 2030 yılına kadar 10 milyar TL’lik krediyle 7 milyon haneye ulaşmayı amaçlayan TGMP, Niğde’de de bu büyük hedefin bir parçası.
“MİKROKREDİ BİR YAŞAM HAKKIDIR”
TGMP Genel Müdürü Halil Orhan, “Kadınların başı dik, çocuklarının geleceği umut dolu olsun istiyoruz. Mikrokredi sadece bir finansal destek değil; bir yaşam hakkıdır,” sözleriyle herkesi bu dönüşüme katkı sunmaya çağırdı.
MELEK ALGAR: NİĞDE’DE KADINLARIN YOL ARKADAŞI
Niğde TGMP Şube Yöneticisi Melek Algar, “Kadınların hayatına dokunmak, onların başarı hikâyelerinde küçük de olsa bir payımızın olması bizim için büyük bir gurur. Her başvuru bir umut, her geri ödeme bir başarıdır,” ifadeleriyle mikrokredinin yereldeki önemine dikkat çekti.
Niğde’de üreten, mücadele eden ve kendi ayakları üzerinde duran binlerce kadın, sessizce ama kararlılıkla ekonomiyi ayağa kaldırıyor.