Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Zübeyde Hanım Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim elemanı Öğr. Gör. Döndü Erdoğan İnan’ın yürütücüsü olduğu “Astımlı Bireylere Roy Adaptasyon Modeline Göre Verilen Eğitimin Psikososyal Uyum ve Yaşam Kalitesine Etkisi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Proje kapsamında, astım hastalarına yönelik özel olarak hazırlanan eğitim programı ile bireylerin hastalığa ve tedaviye karşı olumlu bir tutum geliştirmeleri, fiziksel, psikolojik ve sosyal işlevlerinin iyileştirilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda astım kontrolünün sağlanması, hastalık sürecinin daha iyi yönetilmesi ve semptomların en aza indirilerek hastaların sağlıklı bir yaşam sürmesine katkıda bulunulması hedefleniyor.
“Hastaların Uyumu Artarak Yaşam Kaliteleri Yükselecek”
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Öğr. Gör. Döndü Erdoğan İnan, astımın bireylerin yalnızca fiziksel sağlığını değil, psikososyal uyumlarını da etkileyen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “Bu projede, Roy Adaptasyon Modeli’ni kullanarak hastalar için özel bir eğitim programı geliştirmeyi planlıyoruz. Bu eğitim sayesinde hastaların hastalığa uyumunu artırarak yaşam kalitelerini yükseltmeyi hedefliyoruz. TÜBİTAK’ın sağladığı destek, bu alandaki çalışmalarımıza büyük katkı sunacaktır” dedi.
“Bilimsel Çalışmalarla Toplum Sağlığına Katkı Sunuyoruz”
NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, üniversitenin bilimsel çalışmalara verdiği önemi vurgulayarak, “Akademisyenlerimizin ulusal ve uluslararası projelerde yer alarak bilim dünyasına katkı sunmaları ve toplum sağlığına destek olabilecek önemli çalışmalara imza atmaları bizler için gurur verici. TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje, sağlık bilimleri alanında önemli bir çalışma olacak. Proje yürütücüsü akademisyenimiz Döndü Erdoğan İnan’ı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.
NÖHÜ’nün sağlık alanındaki bilimsel çalışmalarına bir yenisini ekleyen proje, astım hastalarının yaşam kalitesini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.