https://www.hamlegazetesi.com/

Orta Koridor Türkiye'yi 21 ülkeye doğrudan bağlanan "ticaret omurgası" haline getirecek

Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor'un deniz yoluna göre iki kat daha hızlı, hava yoluna göre de dört kat daha ekonomik olduğunu belirterek, "Türkiye, 21 ülkeye doğrudan bağlanan ticaret omurgası haline geliyor." dedi.

Tarih: 28.06.2025 15:48 Güncelleme: 28.06.2025 15:48
Orta Koridor Türkiye
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Uraloğlu, Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu kapsamında, "Orta Doğu'nun Orta Asya ve Avrupa ile Bağlantısı Oturumu"nda yaptığı konuşmada, forumu, Dünya Bankası'nın desteğiyle düzenlediklerini söyledi.

Foruma dünyanın farklı ülkelerinden yaklaşık 40 bakan ve bakan yardımcılarıyla 70 ülkeden katılım sağlandığını belirten Uraloğlu, "Etkinlik için '2'ncisi ne zaman ve nerede yapılacak?' şeklinde tepkiler aldık. Bu da bizi mutlu etti. Bunu beraberce istişare edeceğiz, devamını hangi rutinde yapmamız gerektiğini." ifadesini kullandı.

Uraloğlu, dünyada hiçbir ülkenin artık kendisine yeter pozisyonda olmadığına dikkati çekerek, dünyadaki diğer ülkelerin birbirine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Bu ihtiyacın en önemli etkeninin de bağlantısallığı sağlamak olduğuna işaret eden Uraloğlu, "Sizin bir şekliyle iletişim halinde olmanız, ulaşabiliyor olmanız kıymetli. Onun için ulaştırmacılara, bağlantıyı sağlamak için görev düşüyor. Bağlantıları ve bunları güçlendirmek için sadece rutin zamanda değil, olağanüstü durumlarda da 'ne yapabiliriz'i konuşmamızda fayda var. Eğer siz bunları zamanında planlamazsanız ve yapmazsanız bir kriz anında biçare kalırsınız. Onun için bu tür etkinlikler ve birliktelikler kıymetli, bu anlamda bir araya geldik. Sadece bir araya gelmekle kalmadık, birçok anlaşmalar ve etkinlikler var." diye konuştu.

Uraloğlu, Forumun ulaştırma koridorlarının geçtiği bir ülkenin kalbi olan İstanbul'da yapılmasının kıymetli olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin jeopolitik bir konumunun önemli olduğunu kaydetti.

"Orta Koridor'u ülke olarak desteklemeye devam edeceğiz"

Türkiye'nin doğu batı eksenindeki ulaştırma koridorlarının, Orta Koridor'un merkezinde bulunduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Geçmişte bu ticaret yollarının doğu batı ekseninde olduğunu biliriz, günümüzde de bunlar çok etkin. Ama artık sadece doğu batı ekseninin yeterli olmayacağı, kuzey ve güneyin veya çapraz koridorların bunlarla entegre olması gerektiği, birbirini desteklemesi gerektiği noktasında hemfikir olduk. Onun için kuzey güney koridorları noktasında da neler yapabiliriz, nasıl güçlendiririz diye düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Uraloğlu, Avrupa'da, Karpatya, Baltık Denizi ile Adriyatik Denizi'ni birbirine kara yoluyla bağlayacak Üç Deniz Girişimi'ne Türkiye'nin stratejik ortak olduğunu anımsatarak, bunun kıymetli olduğunu dile getirdi.

Kalkınma Yolu projesinin bitirildiğinde 45 gün süren yol​​​​​​​un 25 güne ineceğini ifade eden Uraloğlu, şöyle konuştu:

"Bugün Orta Koridor da demir yoluyla çıkıldığı zaman 18 günde Uzak Doğu'dan gelen bir yük Avrupa'nın en uzak noktasına kadar gidebilmektedir. İlerleyen zamanda da bu 15 güne, belki 13 güne kadar da düşecek. Onun için bu koridora, komşu ve güzergahtaki ülkelerle yatırımlar yapıyoruz. Yaklaşık 2 bin 200 kilometresi ülkemizden geçiyor, birçok kesimini yaptık, hali hazırda işleyen bir sistem var ama bunun geliştirilmesi gerekir. Bunun içine İstanbul'da yeni bir demir yolu geçişi planladık, önümüzdeki yıllarda hayata geçirmiş olacağız. Orta Koridor'u ülke olarak desteklemeye devam edeceğiz."

Uraloğlu, İsrail-İran çatışmasıyla Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasının gündeme gelmesiyle alternatif koridorların yapılmasının öneminin anlaşıldığını dile getirerek, "Kalkınma Yolu koridoru bitmiş olsa gerçekten riskimiz daha az olurdu." dedi.

Kalkınma Yolu projesinde Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere 4 ülkenin yer aldığını hatırlatan Uraloğlu diğer ülkelerin de katılımına açık olduklarını burada beraber hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Uraloğlu, kriz anında "Ben kendi problemimi çözdüm" deme lüksüne sahip olunmadığına işaret ederek, beraberce kazan- kazan politikasıyla hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

"E-mobiliteyi desteklememiz gerekiyor"

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son 23 yılda ulaştırma ve haberleşme altyapısına yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım yaptığını söyleyen Uraloğlu, şunları dile getirdi:

"Bu ülkemiz için çok büyük bir rakam. Bölünmüş yollarda 6 bin 101 kilometreden 29 bin 700 kilometreye çıkardık. Demir yolu hattımızı 11 bin kilometreden, 14 bin kilometreye çıkardık. Yine liman sayımızı 150'lerden 200'lere çıkardık. Ticari uçuşlara açık havalimanı sayımızı 26'dan 58'e çıkardık, iyi yatırımlar yaptık. Geçen sene Türkiye'deki havalimanlarını kullanan insan sayısı 231 milyondu. Sadece İstanbul Havalimanı 80 milyonla geçen yılı kapattı. Bu yıl Türkiye'deki havalimanlarının 240 milyon yolcuya hizmet edeceğini öngörüyoruz. Bunun için bu yatırımları yapmazsanız, bir kriz anında ve normalde sistemi yürütemezsiniz, yönetemezsiniz. Onun için beraberce öncelikle bölgesel birlikteliğimizin sağlanması, sonrasında küresel birlikteliği sağlanması önemli. Onun için küresel ulaştırma koridorlarının konuşulması için doğru zamandayız."

Uraloğlu, Türkiye'nin yakın coğrafyasında olan savaşların bir an önce durması için gayret ettiklerini ve bu savaşların durması temennisinde bulundu.

Dijitalleşmenin önemine işaret eden Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Ticareti yapıyorsunuz, mal bağlantılarını yapıyorsunuz. Yükünüzü gemiye, trene, tıra, kara yoluna, kamyona yüklüyorsunuz ama gümrükte saatlerce, bazen günlerce bekliyorsunuz. Bunun tahammülü yok. Onun için hep beraber dijitalleşme mutlaka yapılmalı. E-devlet uygulamamız var ve bu uygulamamıza 67 milyon insanımız üye ve birçok hizmeti buradan verebiliyoruz. Her geçen gün bunu biraz daha geliştiriyoruz. Ayrıca yeşil enerji, karbon ayak izinin azaltılması noktasında da ciddi gayretler sarf etmeliyiz. E-mobiliteyi desteklememiz gerekiyor."

"Süveyş üzerinden yapılan taşımalar ortalama 35 gün, Ümit Burnu üzerinden 45 gün sürüyor"

Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin merkezinde yer aldığı Orta Koridor'un stratejik önemine ve kazanımlarına değindi.

Orta Koridor kapsamında planlanan yatırımlar tamamlandığında taşıma süresinin ciddi şekilde azalacağını vurgulayan Uraloğlu, şöyle devam etti:

"Süveyş üzerinden yapılan taşımalar ortalama 35 gün, Ümit Burnu üzerinden 45 gün sürüyor. Ancak Orta Koridor'daki çalışmalar tamamlandığında bu süre 15 güne düşecek."

Yıllık 75 milyar dolarlık potansiyel ticaret hacmi

Uraloğlu, Orta Koridor'un, deniz yoluna kıyasla iki kat daha hızlı, hava yoluna göre ise yaklaşık dört kat daha ekonomik olduğuna işaret ederek "Ülkemiz, Çin'den çıkan yükün Avrupa'ya demir yolu ile kesintisiz ulaşmasını sağlaması sayesinde çok önemli bir konumda yer alıyor. Türkiye, 21 ülkeye doğrudan bağlanan ticaret omurgası haline geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Orta Koridor'un demir yolu üzerinden yıllık 75 milyar dolarlık potansiyel ticaret hacmi taşıdığını belirten Uraloğlu, bu güzergahın yalnızca Türkiye'nin değil, bölge ülkelerinin ekonomik refahına da doğrudan katkı sağlayacağına dikkati çekti.

Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Yaptığımız yatırımlar ve projeler neticesinde Orta Koridor üzerinden yıllık 6,5 milyon ton yük taşımayı bekliyoruz. Yalnızca Türkiye için değil, güzergah üzerindeki tüm ülkeler için önemli kazanımlar sunacak. Orta Koridor'un, 10 yıllık projeksiyonda üretime etkisi 114 milyar dolar, doğrudan ve dolaylı olarak yıllık ortalama istihdama etkisi ise 144 bin 126 kişi olacak."

Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI

YURDUN ÇEŞİTLİ BÖLGELERİNDE ÇIKAN ORMAN YANGINLARINA MÜDAHALELER DEVAM EDİYOR

KAPADOKYA'DA TARİH VE TASAVVUF 8 ASIRLIK KERVANSARAYDA BULUŞUYOR

ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR KABRİ BAŞINDA DUALARLA ANILDI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN "FETÖ'CÜ ALÇAKLAR SONSUZA KADAR LANETLE, NEFRETLE HATIRLANACAKLAR"

TOROS DAĞLARI ETEKLERİNDEKİ BERÇİN YAYLASI DOĞASEVERLERİN YENİ GÖZDESİ OLDU

6 BİN YILLIK TAPINAK ALANI BULUNDU

NİĞDE’DE 15 TEMMUZ GAZİSİ UNUTULMADI

15 TEMMUZ'DA MEVLİT PROGRAMIYLA ŞEHİTLER ANILDI

NİĞDE’DE ÖZEL ÇOCUKLARLA MUHARREM BEREKETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Millet, 15 Temmuz gecesi şanlı bir destan yazmıştır"

ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR'İN ADI NİĞDE’DE YAŞATILIYOR

NİĞDE’DE ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR ANISINA MASTERLER FUTBOL TURNUVASI DÜZENLENDİ

NİĞDE İHH YETİM BİRİMİ’NDEN BOR VE KÖYLERİNDEKİ YETİM AİLELERE DESTEK

15 TEMMUZ’UN UNUTULMAZ KARELERİ NİĞDE’DE SERGİLENİYOR

ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR’İN KANI ÖZEL ZEMİNLE MUHAFAZA EDİLİYOR

NİĞDELİ MİNİK BEDİRHAN’DAN ZEYBEK PERFORMANSIYLA ANLAMLI SELAM (VİDEO HABER)

NİĞDE SELÇUK MAHALLESİ’NDE TRAFİK KAZASI (VİDEO HABER)

EMEKLİ KORGENERAL ZEKAİ AKSAKALLI, ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR'İN MEZARINI ZİYARET ETTİ

NİĞDE’DE 15 TEMMUZ’DA ŞEHİTLER DUALARLA ANILDI

15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK TRENİ BİR KEZ DAHA RAYLARDA

YURDUN ÇEŞİTLİ BÖLGELERİNDE ÇIKAN ORMAN YANGINLARINA MÜDAHALELER DEVAM EDİYOR

KAPADOKYA'DA TARİH VE TASAVVUF 8 ASIRLIK KERVANSARAYDA BULUŞUYOR

ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR KABRİ BAŞINDA DUALARLA ANILDI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN "FETÖ'CÜ ALÇAKLAR SONSUZA KADAR LANETLE, NEFRETLE HATIRLANACAKLAR"

TOROS DAĞLARI ETEKLERİNDEKİ BERÇİN YAYLASI DOĞASEVERLERİN YENİ GÖZDESİ OLDU

6 BİN YILLIK TAPINAK ALANI BULUNDU

NİĞDE’DE 15 TEMMUZ GAZİSİ UNUTULMADI

15 TEMMUZ'DA MEVLİT PROGRAMIYLA ŞEHİTLER ANILDI

NİĞDE’DE ÖZEL ÇOCUKLARLA MUHARREM BEREKETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Millet, 15 Temmuz gecesi şanlı bir destan yazmıştır"

ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR'İN ADI NİĞDE’DE YAŞATILIYOR

NİĞDE’DE ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR ANISINA MASTERLER FUTBOL TURNUVASI DÜZENLENDİ

NİĞDE İHH YETİM BİRİMİ’NDEN BOR VE KÖYLERİNDEKİ YETİM AİLELERE DESTEK

15 TEMMUZ’UN UNUTULMAZ KARELERİ NİĞDE’DE SERGİLENİYOR

ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR’İN KANI ÖZEL ZEMİNLE MUHAFAZA EDİLİYOR

NİĞDELİ MİNİK BEDİRHAN’DAN ZEYBEK PERFORMANSIYLA ANLAMLI SELAM (VİDEO HABER)

NİĞDE SELÇUK MAHALLESİ’NDE TRAFİK KAZASI (VİDEO HABER)

EMEKLİ KORGENERAL ZEKAİ AKSAKALLI, ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR'İN MEZARINI ZİYARET ETTİ

NİĞDE’DE 15 TEMMUZ’DA ŞEHİTLER DUALARLA ANILDI

15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK TRENİ BİR KEZ DAHA RAYLARDA

15 TEMMUZ’UN 9. YILINDA ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR’İN KABRİ ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI

BUGÜN NİĞDE’DE TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ OLACAK

15 TEMMUZ SABAHI KAPADOKYA'DA BALONLAR TÜRK BAYRAKLARI VE AFİŞLERLE UÇTU

MEB, ÖĞRETMEN VELİ İLETİŞİMİNİ YERLİ VE MİLLİ UYGULAMAYLA YÜRÜTECEK

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

15 TEMMUZ’U UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ

TONLARCA SÜT TOPLANDI AMA İÇME SÜTÜ NEDEN DÜŞTÜ?

NİĞDE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ÇAĞRISINA YANIT VERDİ

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDELİ BADMİNTONCULAR TARİH YAZDI!

Yükleniyor

  • Salı 32.6 ° / 15 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 29.3 ° / 11.2 ° Güneşli
  • Perşembe 29 ° / 11.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2