https://www.hamlegazetesi.com/

Türk bilim insanları dünyanın geleceği için çözümleri Antarktika'da aradı

Türk bilim insanları dünyanın geleceği için neler yapılabileceğine dair çözümler konusunda Antarktika'da araştırmalarda bulundu.

Tarih: 12.03.2025 14:29
Türk bilim insanları dünyanın geleceği için çözümleri Antarktika
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda düzenlenen 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi gerçekleştirildi.

Sefere katılan bilim ekibi, bu yıl gerçekleştirdikleri 19 ayrı projeyle dünyanın geleceği ile ilgili soruların cevaplarını Antarktika'da aradı.

Türkiye'nin bilimsel araştırma kampının bulunduğu Horseshoe Adası üzerinde aralarında misafir yabancı araştırmacıların da bulunduğu 20 kişilik ekip yeni batimetri haritalarının üretilmesi, yakın uzay gözlem ve jeodezik istasyonları, atmosfer ve uzay gözlemleri, çevre, kirlilik ve canlı yaşamı araştırmaları, meteorolojik ölçümler ve sucul ekosistemler konularında çalışmalar gerçekleştirdi.

"Türkiye'nin Antarktika'da geleceğini güçlendirmesini amaçlamaktayız"

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, 2017'de Cumhurbaşkanlığı himayelerine alınan Ulusal Kutup Araştırmaları Projesi kapsamında, dünya için önemi her geçen gün artan kutup bölgelerinde Türkiye'nin bilimsel ve siyasi bir güç olması hedefi doğrultusunda bu yıl 9. Antarktika seferini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Küresel iklim değişikliği; dünyanın geçmişi, bugünü ve yarını; uzay ve insan kaynaklı kirlilik gibi temalarda 19 projeyi gerçekleştirdikleri bu seferle, Türkiye'nin bilimsel birikimine küresel bir bakış açısıyla katkı sağladıklarını dile getiren Özsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizin Antarktika Antlaşması kapsamında danışman üye ülke olma hedefine de bir adım daha yaklaşmaktayız. Milli menfaatlerimizin sadece bölgemizde değil küresel ölçekte korunmasını ön planda tutarak, Türkiye'nin Antarktika'da geleceğini güçlendirmesini amaçlamaktayız. Her yıl, ülkemizi nasıl bir adım daha öteye taşırız sorusunu sormakta ve bunu sahada uygulamaktayız."

Türk bilim ekibinin projeleri

9. Antarktika Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Hasan Hakan Yavaşoğlu, Ulusal Kutup Bilim Stratejisi kapsamında yaptıkları araştırmalara değinerek, bilimsel çalışmaların ve lojistiğin yönetilmesinin, emniyetin sağlanmasının ve elde edilen verilerin raporlanmasının yönetim ve koordinasyonunun öneminden bahsetti.

9. Antarktika Bilim Seferi Lider Yardımcısı Dr. Atilla Yılmaz da seferde hayata geçirdikleri 19 projeden birisinin "Horseshoe Adası Sucul Ekosistemlerinde İnsan Kaynaklı Etkilerin İncelenmesi" olduğunu kaydederek, "Bu projeyle 'Antarktika'daki göllerde insan kaynaklı kirleticilerin seviyesi ekosistemi tehdit edecek düzeyde mi?' sorusunun cevabını aradım." dedi.

Sefer katılımcısı Dr. Göksu Uslular ise "Horseshoe Adası Ayırt Edilmemiş Volkanik Kayaç Grubu'nun Karakterizasyonu projesiyle Horseshoe Adası volkanikleri ile Antarktika Yarımadası'nda bulunan benzer yaştaki volkanikler arasındaki jeokimyasal ve jeodinamik farkların ne olduğunu araştırdığını söyledi.

Sefer katılımcısı Dr. Buse Tuğba Zaman da "İnorganik ve Organik Kirleticilerin Antarktika Bölgesindeki Penguen/Fok Dışkısı ve Okyanus Suyu Örneklerinde Eser Seviyelerde Yüksek Doğruluk ve Duyarlılıkla Tayinleri" başlıklı çalışması gerçekleştirdiğini belirterek, "Horseshoe Adası'nda bulunan canlıların besin zincirleri yoluyla çevresel kirliliğe maruziyetleri mevcut mu ve mevcutsa bu maruziyetin miktarı nedir?' sorularının cevabını aradım." diye konuştu.

Katılımcılar Antarktika'da insanların su ekosistemlerine etkilerini araştırdı

Doç. Dr. Aydın Kaleli, "Horseshoe Adası Kıyısal Mikrobiyomun Moleküler Yöntemler ile Tespiti ve Ekolojik Bakış Açısı ile Değerlendirilmesi" başlıklı projesiyle, Dr. Selma Sezen de "Yeni Antimikrobiyal Peptid Üretici Bakterilerin Horseshoe Adası (Antarktika) Karasal ve Sucul Habitatlarında Kültüre Bağımlı ve Kültürden Bağımsız Yöntemlerle Araştırılması" başlıklı çalışmasıyla seferde yerini aldı.

Dr. Neslihan Taşkale Karatuğ, "Antarktika Sucul Ekosistemlerinden Mikrobiyal Pigmentlerin Keşfi" projesiyle "Horseshoe Adası'nda yeni mikrobiyal pigment üreten bakteri türlerinin mevcut olup olmadığını" araştırdı.

Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı Harita Genel Müdürlüğü (HGM) ve Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılarak deniz ve kara üzerinde ölçümler gerçekleştirdi.

HGM Yersel Uygulama Subayı mühendis üsteğmen Abdullah Kellevezir, "Sabit GNSS İstasyonunun Bakım, Onarım ve GNSS Verilerinin Toplanması" projesiyle "Dismal ve Horseshoe adalarındaki yıllık jeodinamik hareketliliğinin ne kadar olduğu" sorusunun cevabını aradı.

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı'nda görev yapan Asb. Üstçavuş Ömer Faruk Topkaya, "Antarktika Horseshoe Adası Hidrografik Mesaha Çalışmaları" ile "seyir haritası üretimi için gerekli derinliklerin toplanması, seyir tehlikelerinin tespit edilmesi ve seyre engel tehlikeli bölgelerin belirlenmesi" konusunda çalıştı.

Yakın Uzay Gözlem İstasyonu kuruldu

Araştırma asistanı (MSc) Emre Taşkıran, 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ndeki 19 projeden biri olan "Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri" ile "Palmer VLF gözlemleri ile Horseshoe VLF gözlemleri direkt karşılaştırılabilir verilerdir. Bu veriler ile şimşekten yayılan elektromanyetik sinyallerin yakın uzaydaki etkilerinin uzamsal (spatial) dağılımı nasıl?" sorusunun cevabını aradı.

Dr. öğretim üyesi Mustafa Fahri Karabulut, "GNSS, İHA-Fotogrametrisi ve Albedo Ölçümleri ile Antarktika Kıtası Horseshoe Adası Deniz Seviyesi, Buzul ve Atmosferik Gözlem Çalışmaları" başlıklı projesiyle "Küresel iklim değişikliği sonucunda buzullarda ve atmosferde meydana gelen değişimlerin hangi seviyede olduğunu" araştırdı.

TEKNOFEST TÜBİTAK 2204-C Kutup Araştırma Projeleri Yarışması Yer Bilimleri Kategorisinde birinci olan 3 lise öğrencisi, "İKHA" ismini verdikleri insansız kutup hava aracını Antarktika'da test etti.

Öğrenciler Elif Sena Şahin, Kayra Ege Altun ve Şerif Ege Dartar, "İnsansız Kutup Hava Aracı: Çeşitli Gaz ve İklim Ölçümlerini Yapmak Üzere Araç Üretilmesi ve Milli Kutup Veri Analizi Platformunun Geliştirilmesi" projesiyle "Arktik bölgelerde çeşitli araştırmaların kolaylıkla yürütülebilmesi amacıyla klimatolojik verilerin tam otonom bir şekilde ölçülüp analiz edilmesini sağlayacak bir insansız kutup hava aracı ile milli kutup veri analiz programı geliştirilebilir mi?" sorusunun cevabını aradı.

AFAD ilk kez Antarktika Bilim Seferi'ne katıldı

Sefere AFAD'dan katılan jeoloji yüksek mühendisi Turgay Kuru da "Horseshoe Adası'nın Sismik Aktivitesinin İzlenebilmesi ve Değerlendirilebilmesi" projesiyle "Antarktika-Horseshoe Adası'na deprem cihazı kurarak depremlerin, tektonik aktiviteye mi yoksa buzul tektonizmaya mı bağlı olarak geliştiğinin" araştırdı.

Sefer katılımcısı mühendis Zafer Şahingöz ise "Horseshoe Adası Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu Bakım-Onarımı" çalışmasında, "İstasyondaki verileri toplayıp inceleyerek, bu verileri üreten algılayıcıların bakım-onarımını yaparak daha doğru ve kararlı çalışabilir mi?" sorusunun cevabını aradı.

AA Foto Muhabiri Coşkun da ölümsüzleştirdiği kareler, çektiği görüntüler ve yazdığı haberlerle "küresel iklim değişikliğinin etkilerini tüm dünyaya duyurmayı" amaçladı.

Sefer katılımcısı Coşkun, kutup seferlerinde yürütülen bilimsel çalışmalar, küresel iklim değişikliğinin etkileri ve canlı yaşamına dair yaptığı fotoğraf, video ve haber projeleriyle "Türkiye'nin kutup bölgelerine düzenlediği bilimsel seferlerin çıktılarının tüm dünyaya duyurulmasını" hedefledi.

Kağan Gökhan Görgişen ise "Bilim İletişimi Faaliyetleri" çalışmasıyla Milli Teknoloji Hamlesi'nin merkez odağında olan ve itici gücü olarak değerlendirilen "nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine, geliştirilmesine ve toplumsal alt yapısının hazırlanmasına katkıda bulunmayı" amaçlayan araştırmalarda bulundu.

Horseshoe Adası'nda flora ve faunanın korunması için önlemler alındı

Kuş gribinin yayılma riski nedeniyle Antarktika'da çalışma yapacak bilim insanları için Kutup Eğitim, Emniyet ve Sağlık Çalışma Grubu kapsamında İstanbul Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı tarafından protokol hazırlandı.

Seferde tıp personeli olarak yer alan Dr. Hazal Hacer Doğaner, "9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Tıbbi Danışmanlık, Hizmet ve Saha Gözlemleri" çalışmasıyla "Kutup bölgelerinde sağlık hizmetlerinin nasıl daha iyi ve ideal hale getirilebileceğine" dair çalışmalar yaptı.

9. Ulusal Antarktika Bilim Seferinin misafir araştırmacıları

Bu yıl Avustralya, Malezya, Kolombiya ve Güney Kore'den 4 misafir bilim insanı sefere katılarak çalışmalar yürüttü.

Avustralya'dan sefere katılan Simon Gorta, "Türkiye'nin Araştırma Üssü'nün Bulunduğu Horseshoe Adası ve Çevresindeki Deniz Kuşlarının ve Deniz Memelilerinin Araştırılması ve Kuş Yuvalarının İzlenmesi" çalışmasıyla "Bölgedeki tür Çeşitliliğinin kapsamlı bir şekilde belirlenmesi ve yuvalama bölgelerinin haritalandırılması" konusunda çalıştı.

Malezyalı Tengku Nilam "Kutup Su Ekosisteminde Lantanit Toprak Elementlerinin Ekotoksikolojisi" çalışmasıyla "Antarktika'daki su ekosistemlerinde lantanit toprak elementlerinin varlığını" araştırdı.

Güney Koreli Yohan So, "Antarktika Toprak Mikroorganizmalarının Fizyolojik ve Ekolojik Özellikleri Üzerine Karşılaştırmalar" başlıklı projesiyle "Antarktika'daki toprak veya biyokabuk içerisinde bulunan mikroorganizmaların aşırı ortamlara nasıl uyum sağladığını ve ekosistem işlevlerine nasıl katkıda bulunduğunu" inceledi.

Kolombiyalı Andrea Bonilla ise "Drake Geçidi ve Bransfield Boğazı'nda Deniz Memelisi Sıklığı Modellerinin ve Okyanus Ortamındaki Ses Seviyelerinin Değerlendirilmesi" çalışmasıyla Bransfield Boğazı'nda bulunan deniz memelilerinin pasif akustik izleme yöntemiyle takip edilmesi, leopar fokları gibi yırtıcıların dağılımlarının izlenmesi ve bölgedeki okyanus ses seviyelerinin değerlendirilmesini amaçladı.

Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI

NİĞDE’DE ACİL ÇAĞRI MERKEZİ'NDE AYLIK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

NİĞDE’DE KARAYOLLARI TRAFİK HAFTASI’NDA DÖRT İLÇEDE TRAFİK BİLİNCİ AŞILANDI

NİĞDE’DE 803 KİŞİYE EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME YAPILDI

GÜMÜŞLER BELEDİYESİ’NDEN DON AFETİNDEN ETKİLENEN ÇİFTÇİLERE DESTEK

NİĞDE'DE RANDEVU YOĞUNLUĞUNA AİLE HEKİMLİĞİNDEN ÇÖZÜM

NİĞDE’DE “BİR KURAL BİR ÖMÜR” PROJESİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Şehitler Mahallesi’nde Trafik Kazası 2 Yaralı (Video Haber)

BİTCOİN 100 BİN DOLARI AŞTI!

ALTUNHİSAR’DA TRAFİK HAFTASINA “BİR KURAL BİR ÖMÜR” DAMGASI

NİĞDE ALTUNHİSAR YOLUNDA TIR DEVRİLDİ 1 YARALI

Gürer “Sıkı para politikası işçiyi ve çiftçiyi eziyor”

NİĞDE’DE TARIMSAL KURAKLIK KRİZ TOPLANTISI

NİĞDE’DE BİNLERCE GENÇ KARİYER VE İSTİHDAM BULUŞMASINDA GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR

NİĞDE TARIM VE HAYVANCILIKTA YÜKSELİŞTE

Niğde’de “Ameliyathane Hemşireliği 2. Dönem Sertifikalı Eğitim Programı” Başarıyla Tamamlandı

NİĞDE’DE KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİĞİ SEÇİMLERİ YAPILDI

GÜRER TORBA YASA TEKLİFLERİNİ ELEŞTİRDİ

NÖHÜ’DEN BÜYÜK BAŞARI

NİĞDE’DE ACİL ÇAĞRI MERKEZİ'NDE AYLIK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

NİĞDE’DE KARAYOLLARI TRAFİK HAFTASI’NDA DÖRT İLÇEDE TRAFİK BİLİNCİ AŞILANDI

NİĞDE’DE 803 KİŞİYE EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME YAPILDI

GÜMÜŞLER BELEDİYESİ’NDEN DON AFETİNDEN ETKİLENEN ÇİFTÇİLERE DESTEK

NİĞDE'DE RANDEVU YOĞUNLUĞUNA AİLE HEKİMLİĞİNDEN ÇÖZÜM

NİĞDE’DE “BİR KURAL BİR ÖMÜR” PROJESİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Şehitler Mahallesi’nde Trafik Kazası 2 Yaralı (Video Haber)

BİTCOİN 100 BİN DOLARI AŞTI!

ALTUNHİSAR’DA TRAFİK HAFTASINA “BİR KURAL BİR ÖMÜR” DAMGASI

NİĞDE ALTUNHİSAR YOLUNDA TIR DEVRİLDİ 1 YARALI

Gürer “Sıkı para politikası işçiyi ve çiftçiyi eziyor”

NİĞDE’DE TARIMSAL KURAKLIK KRİZ TOPLANTISI

NİĞDE’DE BİNLERCE GENÇ KARİYER VE İSTİHDAM BULUŞMASINDA GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR

NİĞDE TARIM VE HAYVANCILIKTA YÜKSELİŞTE

Niğde’de “Ameliyathane Hemşireliği 2. Dönem Sertifikalı Eğitim Programı” Başarıyla Tamamlandı

NİĞDE’DE KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİĞİ SEÇİMLERİ YAPILDI

GÜRER TORBA YASA TEKLİFLERİNİ ELEŞTİRDİ

NÖHÜ’DEN BÜYÜK BAŞARI

PATATESİN YOLCULUĞU “ŞEFFAF MASA”DA KONUŞULACAK

“Sekoya Meclisi” Yayımlandı

ŞEHİT OKAN ACAR’IN AİLESİNDEN VALİ ÇELİK’E ANLAMLI ZİYARET

Niğdeli Sporcu Türkiye Şampiyonu Oldu!

AK Parti Genel Merkez’de Niğdeli İsim Görev Başında!

NİĞDE OKÇULUK TAKIMINDAN TÜRKİYE ŞAMPİYONASINDA BÜYÜK BAŞARI

“ARABADA BEBEK VAR!” GÜLDÜRÜSÜ NİĞDE’DE SAHNELENİYOR

NİĞDE’DE KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ KESİM EĞİTİMİ

Trendyol Süper Lig'de 35. hafta mücadelesi yarın başlayacak

Bakan Yerlikaya, kırmızı bültenle aranan iki suçlunun Gürcistan'da yakalanarak Türkiye'ye getirildiğini duyurdu

Yükleniyor

  • Cuma 24.5 ° / 13.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.7 ° / 14.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 23.3 ° / 10.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51