https://www.hamlegazetesi.com/
TÜRKİYE İLE BİRLEŞİK KRALLIK ARASINDA "EUROFİGHTER" MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Birleşik Krallık Savunma Bakanı John Healey ile Türkiye'nin Eurofighter Typhoon kullanıcısı olarak kabulüne ilişkin tam kapsamlı mutabakat zaptını imzaladı.
SİYASET
Tarih: 23.07.2025 13:11
Güncelleme: 24.07.2025 15:47
TÜRKİYE İLE BİRLEŞİK KRALLIK ARASINDA
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), Milli Savunma Bakanlığının ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda ve KFA Fuarcılık AŞ'nin organizatörlüğünde İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) devam ediyor.

Fuarda, Milli Savunma Bakanlığı ile Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı arasında "Eurofighter Typhoon Savaş Uçağı Kabiliyetlerinin Hükümetler Arasında Sağlanmasıyla İlgili Mutabakat Muhtırası" imzalandı.

İmza töreninin ardından konuşan Güler, Healey'i Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye ve İngiltere arasında köklü tarihi bağlar ile güçlü ilişkiler bulunduğunu dile getiren Güler, bu bağların tezahürü olarak ikili ilişkileri daha da geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Bugün de IDEF 2025 vesilesiyle bir araya geldikleri bakanla verimli ve yapıcı istişarelerde bulunduklarına dikkati çeken Güler, "Ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığı teyit ettiğimiz görüşmede NATO dahil olmak üzere uzun süredir devam eden savunma işbirliğimizin savunma sanayii ve güvenlik alanındaki artan bağlarımızın önemini vurguladık. Aynı şekilde ortak caydırıcılığımızı desteklemek amacıyla stratejik ortaklığımızı derinleştirme taahhüdünde bulunduk." diye konuştu.

"Zapt, bizleri tam kapsamlı anlaşmaya bir adım daha yaklaştırılmaktadır"

Bakan Güler, ele aldıkları önemli bir başlığın "Eurofighter Typhoon" uçaklarına ilişkin olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Ülkemizin Eurofighter Typhoon kullanıcısı olarak kabul edilmesini, NATO'nun kilit müttefikleri olan ülkelerimizin dostluk bağlarımızı daha da güçlendireceğini, ülkemizin hava kabiliyetlerinin arttırılmasıyla NATO'nun da hava gücünün artmış olacağını, yeteneklerimizle ilgili işbirliğini güçlendireceğini ve iki ülkenin savunma sanayilerini dünya çapında lider ekipmanların karşılıklı alımı yolu destekleyecek yeni bir dönemin başlangıcı olacağına inanıyorum. Bu kapsamda imzaladığımız mutabakat zaptı bizleri Eurofighter Typhoon konusunda tam kapsamlı bir anlaşmaya bir adım daha yaklaştırılmaktadır."

Milli Savunma Bakanı Güler, Türkiye'nin Eurofighter Typhoon topluluğuna katılımı yönünde atılan bu olumlu adımı memnuniyetle karşıladığını belirterek "Gerekli düzenlemelerin en kısa sürede sonuçlandırılması yönündeki ortak kararlılığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

MSB: Önemli bir adım olacak

Mutabakat zaptına ilişkin Milli Savunma Bakanlığının (MSB) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da şunlar kaydedildi:

"Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık Savunma Bakanları, bugün İstanbul'da düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda bir araya gelme fırsatını memnuniyetle karşılamış, Türkiye-Birleşik Krallık ortaklığının gücünü yeniden teyit etmiş, iki ülkenin NATO aracılığıyla yürütülen işbirliği dahil olmak üzere uzun süredir devam eden savunma işbirliğinin, savunma sanayi ve güvenlik alanındaki gelişen bağlarının önemini vurgulamışlardır. Her iki Bakan da İttifak'ın ortak caydırıcılığını desteklemek amacıyla bu stratejik ortaklığı derinleştirme taahhüdünde bulunmuştur. 

İki ülke, Eurofighter Typhoon ihracatı konusunda kayda değer ilerleme sağlamaya devam etmektedir. Türkiye'nin bir Typhoon kullanıcısı olarak kabul edilmesi, NATO'nun kilit müttefikleri arasında onlarca yıl boyunca gelişen dostluk bağlarını daha da güçlendirecek ve Türkiye'nin gelişmiş muharip hava kabiliyetlerini artırma yolunda önemli bir adım olacaktır. Bu gelişme, Birleşik Krallık-Türkiye ortaklığında, kabiliyet işbirliğini güçlendirme ve iki ülkenin savunma sanayilerini dünya çapında lider ekipmanların karşılıklı alımı yoluyla destekleme anlamında yeni bir dönemin başlangıcını oluşturacaktır."

Açıklamada, "Savunma Bakanları bugün ortak bir mutabakat zaptı imzalamıştır. Bu belge, ülkeler arasındaki ilişkiyi resmileştirmekte ve Typhoon konusunda tam kapsamlı bir anlaşmaya bir adım daha yaklaştırmaktadır. Her iki Bakan da bu imzayı, Türkiye'nin Typhoon topluluğuna katılımı yönünde olumlu bir adım olarak memnuniyetle karşılamakta ve gerekli düzenlemelerin en kısa sürede sonuçlandırılması yönünde ortak bir hedefi paylaşmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI

NİĞDE’DE DİLENCİ ÇOCUK TEHLİKESİ

EDİKLİ’DE YORGUN MERMİ DEHŞETİ

YÜZYILIN KONUT PROJESİNE BAŞVURULAR BU HAFTA SONA ERİYOR

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ 21 ARALIK'A KADAR ARALIKSIZ DEVAM EDECEK

MUKADDES ÜÇ AYLAR BU YIL İKİNCİ KEZ BAŞLAYACAK

NİĞDE BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU “DEMLİ KOMEDİ” İLE SAHNEDE

NİĞDE’DE B-REÇETE SİSTEMİ BAŞLIYOR

EDİKLİ’NİN ÖNCEKİ DÖNEM BELEDİYE BAŞKANI KEMAL GÖKDEMİR HAYATINI KAYBETTİ

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI’NA 3 BİN PERSONEL ALINACAK

ADANA’DA PARK HALİNDEKİ OTOMOBİLDE PATLAMA

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE'DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Ulukışla–Pozantı Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 2 Ağır Yaralı

Yaban keçisi avlayan kişiye 953 bin 82 lira ceza uygulandı

EVCİL HAYVAN SAHİPLERİ DİKKAT: SON GÜN 31 ARALIK

TBMM’DEKİ TACİZ SORUŞTURMASINDA 3 KİŞİ DAHA TUTUKLANDI

HUDUTTA 258 BİN 999 GRAM UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ

NİĞDE’NİN TARİHİ KÖYÜ YEŞİLBURÇ MODERN YOLLARA KAVUŞUYOR

NİĞDE BELEDİYEGÜCÜ SAHASINDA SAMANDAĞSPOR’U AĞIRLIYOR

TİFTİĞE KATMA DEĞERLİ DESTEK

NİĞDE’DE DİLENCİ ÇOCUK TEHLİKESİ

EDİKLİ’DE YORGUN MERMİ DEHŞETİ

YÜZYILIN KONUT PROJESİNE BAŞVURULAR BU HAFTA SONA ERİYOR

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ 21 ARALIK'A KADAR ARALIKSIZ DEVAM EDECEK

MUKADDES ÜÇ AYLAR BU YIL İKİNCİ KEZ BAŞLAYACAK

NİĞDE BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU “DEMLİ KOMEDİ” İLE SAHNEDE

NİĞDE’DE B-REÇETE SİSTEMİ BAŞLIYOR

EDİKLİ’NİN ÖNCEKİ DÖNEM BELEDİYE BAŞKANI KEMAL GÖKDEMİR HAYATINI KAYBETTİ

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI’NA 3 BİN PERSONEL ALINACAK

ADANA’DA PARK HALİNDEKİ OTOMOBİLDE PATLAMA

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE'DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Ulukışla–Pozantı Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 2 Ağır Yaralı

Yaban keçisi avlayan kişiye 953 bin 82 lira ceza uygulandı

EVCİL HAYVAN SAHİPLERİ DİKKAT: SON GÜN 31 ARALIK

TBMM’DEKİ TACİZ SORUŞTURMASINDA 3 KİŞİ DAHA TUTUKLANDI

HUDUTTA 258 BİN 999 GRAM UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ

NİĞDE’NİN TARİHİ KÖYÜ YEŞİLBURÇ MODERN YOLLARA KAVUŞUYOR

NİĞDE BELEDİYEGÜCÜ SAHASINDA SAMANDAĞSPOR’U AĞIRLIYOR

TİFTİĞE KATMA DEĞERLİ DESTEK

NİĞDE–KAYSERİ YOLU’NDA TIR KAZASI: 1 YARALI

ÇAMARDI’YA YENİ JANDARMA KOMUTANI

MİLLİ İHA’LARIN YENİ GÖZÜ ASELFLIR-600 PERFORMANSINI SERGİLEDİ

NİĞDE’DE KORUYUCU AİLELERE ANLAMLI ZİYARET

TÜRK KIZILAY’IN GAZZE İÇİN HAZIRLADIĞI 19. “İYİLİK GEMİSİ” UĞURLANDI

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN: FİLİSTİN HER ZAMAN BİZİM İÇİN BİR PUSULADIR

NİĞDE’DE SULTAN 2. KILIÇARSLAN YURDU’NDA SIRA GECESİ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BARIŞ UZAKTA DEĞİL, ONU GÖRÜYORUZ

NİĞDE’DE ANAOKULU PERSONELİ BİLGİLENDİRİLDİ

NİĞDE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNE VERGİ EĞİTİMİ

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Pazar 5.6 ° / -3.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 4.3 ° / -5.4 ° false
  • Salı 4 ° / -6.3 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8