https://www.hamlegazetesi.com/
Türkiye internet hızında son sırada
OECD'nin raporuna göre, Türkiye'nin medyan indirme hızı 30,2 Mbps ile OECD ülkeleri arasında en düşük seviyede yer alıyor.
GENEL
Tarih: 30.08.2024 10:31
Güncelleme: 30.08.2024 10:31
Türkiye internet hızında son sırada
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Bu durum, ülkemizin internet altyapısı ve hız konusunda diğer gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığını bir kez daha ortaya koyuyor. Rapora göre, Türkiye'den sonra en düşük indirme hızına sahip ülke 40,1 Mbps ile Yunanistan olurken, listenin zirvesinde İsviçre, İsveç ve Danimarka gibi ülkeler bulunuyor. Bu ülkelerin indirme hızları, Türkiye'nin neredeyse altı katı seviyesinde.
Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında internet hızının en yavaş olduğu ülke konumunda. 2023 yılında medyan indirme hızı 30,2 Mbps ile ölçülen Türkiye, ilk sıradaki İsveç'in yaklaşık altı katı daha yavaş bir internet deneyimi sunuyor.
Türkiye'de fiber altyapının yetersizliği, yavaş internetin başlıca nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. BTK verilerine göre, Türkiye'deki fiber uzunluğu son yıllarda istenilen oranda artış göstermiyor. Sektör temsilcileri, yıllık 42 km'lik artışın yeterli olmadığını belirtiyor.
İnternet hızında önceki yıl da toplam 37 ülke arasında sonuncu olan Türkiye’de medyan indirme hızı 2023’te 30,2 mbps oldu. İlk sırada yer alan İsveç’te medyan indirme hızı 186,40 mbps, İkinci İsviçre'de 186,40 mbps ölçülürken üçüncü Danimarka’da 179,81 mbps, dördüncü Fransa'da ise 177,93 mbps ölçüldü. Son sıradaki Türkiye’yi geride bırakan ülkeler arasında Meksika, Kolombiya ve Yunanistan yer alıyor.
Türkiye’de 30 mbps’ten daha hızlı taahhüde sahip sabit geniş bant aboneliklerin payı yüzde 25,2 olurken, 100 mbps’ten daha hızlı taahhüde sahip sabit geniş bant aboneliklerin payı ise yüzde 1’de kaldı. OECD ortalamasında ise 30 mbps’ten daha hızlı aboneliklerin payı yüzde 60,8’e ulaşırken 100 mbps’ten daha hızlı aboneliklerin payı ise yüzde 82,0 oldu.
Türkiye’de yavaş internetin en önemli nedenlerinden bir olarak fiber altyapı gösteriliyor. BTK verilerine göre Türkiye’de fiber uzunluğu, 2024’ün ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre yalnızca yüzde 8 artarak 568 bin oldu. Sektör temsilcileri, yıllık 42 km’lik artışı yeterli bulmuyor.
TÜRKİYE ABONELİK ARTIŞINDA 13. SIRADA
Türkiye’de fiberin sabit internet aboneliği içindeki payı da OECD ortalamasının altında kalıyor. Bu oran 2024’ün ilk çeyreğinde Türkiye’de yüzde 35’e çıkarken, OECD ortalaması yüzde 42’de. Güney Kore yüzde 89,6’lık payla ilk sırada yer alırken, fiber hat uzunluğu da Türkiye’nin yaklaşık 4 katı. Türkiye’nin aynı yoğunluğa ulaşması için fiber hattını 1,9 milyon kilometreye çıkarması ve her yıl yüzde 17 artırması gerekiyor. Fiber aboneliklerindeki yıllık artışa bakıldığında ise OECD ortalamasının da üzerinde büyüyen Türkiye, yüzde 18,4 ile 13’üncü sırada yer alıyor. İlk 5’te ise yüzde 78,8’lik büyüme ile Yunanistan, 68,0 ile İsrail, 54,5 ile Belçika, 53,6 ile Meksika ve 52,9 ile Birleşik Krallık yer alıyor. Türkiye’de, bu yılın ilk çeyreğinde en yüksek artış yüzde 22,3 ile Eve Kadar Fiber (FTTH) abone sayısında yaşandı. Son 1 yılda Türkiye’de 100 kişi başına fiber abone sayısı 6’dan 7,9’a çıkarken, OECD ortalaması 12’den 15,20’e yükseldi. İlk 3’te ise 31,2 ile Fransa, 41,8 ile Güney Kore, 33,4 ile Norveç yer aldı.
“YATIRIMCILARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI”
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Halil Nadir Teberci, 2013 yılından sonra fiber abone sayısındaki artış hızının ciddi ölçüde yavaşladığı belirtti. Teberci, fiber abone sayısının kayda değer oranda artırılabilmesi için, fiber şebekenin yaygınlaşması ve yatırımcıların fiber altyapı kurma çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği değerlendirmesini yaptı. 2012 yılından sonra Türk Telekom’un fiber artış oranının yavaşlamış olduğuna dikkat çeken Teberci, “2009-2023 yılları arasında Türk Telekom fiber şebekesi yüzde 240 büyürken alternatif işletmecilerin fiber şebekelerinin yüzde 631 büyümesi oldukça şaşırtıcı. Düzenleyici tedbirlere ve ekonomik avantajlara rağmen Türk Telekom’un fiber şebekesinin yeteri kadar büyüme göstermediği açık” dedi.

 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Muhabir

HABER MERKEZİ

KANAL BOYUNDA YOL ÇÖKTÜ

DİKKAT! NİĞDE’DE FIRTINA ALARMI

NİĞDE’DE 9 TAŞKIN KONTROL TESİSİ TAMAMLANDI

ŞENTÜRK’TEN HAKEM TEPKİSİ (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE PERŞEMBE PAZARINA ZABITA DENETİMİ

“Bİ NİĞDE Mİ YAPSAK?” PROJESİ GÜMÜŞLER’DE

İSTİNAT DUVARINA ÇARPAN TIR SÜRÜCÜSÜ ÖLDÜ

NİĞDE’DE 790 VATANDAŞA NARKOTİK BİLGİLENDİRMESİ

NİĞDE’DE SUÇ KORKUSUNU AZALTMA ÇALIŞMASI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

ŞEFFAF MASA’DA BU HAFTA: HIZLI GENÇLER, RAPİN SESİ

NİĞDE VE BOR’DA NARKOTİK OPERASYONU

NİĞDELİ SPORCULARDAN TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDA 3 ALTIN MADALYA

NİĞDE’DE TARİHİ TÜRBENİN ÇEVRESİ ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ

BAKAN BAYRAKTAR DUYURDU!

ÇAMARDI’DA ÇOCUKLARA SPOR VE SAĞLIK DESTEĞİ 

Gürer: “Bakanlık, büyükbaş hayvan varlığının nasıl arttığını açıklamalıdır”

NİĞDE’DE OKUL GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ARTIRILIYOR

NİĞDE’DE KADIN VE ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ MAÇ KEYFİ

ALTUNHİSAR ESNAF VE ŞOFÖRLER ODASI’NDA NUSRET DURAK YENİDEN BAŞKAN

KANAL BOYUNDA YOL ÇÖKTÜ

DİKKAT! NİĞDE’DE FIRTINA ALARMI

NİĞDE’DE 9 TAŞKIN KONTROL TESİSİ TAMAMLANDI

ŞENTÜRK’TEN HAKEM TEPKİSİ (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE PERŞEMBE PAZARINA ZABITA DENETİMİ

“Bİ NİĞDE Mİ YAPSAK?” PROJESİ GÜMÜŞLER’DE

İSTİNAT DUVARINA ÇARPAN TIR SÜRÜCÜSÜ ÖLDÜ

NİĞDE’DE 790 VATANDAŞA NARKOTİK BİLGİLENDİRMESİ

NİĞDE’DE SUÇ KORKUSUNU AZALTMA ÇALIŞMASI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

ŞEFFAF MASA’DA BU HAFTA: HIZLI GENÇLER, RAPİN SESİ

NİĞDE VE BOR’DA NARKOTİK OPERASYONU

NİĞDELİ SPORCULARDAN TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDA 3 ALTIN MADALYA

NİĞDE’DE TARİHİ TÜRBENİN ÇEVRESİ ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ

BAKAN BAYRAKTAR DUYURDU!

ÇAMARDI’DA ÇOCUKLARA SPOR VE SAĞLIK DESTEĞİ 

Gürer: “Bakanlık, büyükbaş hayvan varlığının nasıl arttığını açıklamalıdır”

NİĞDE’DE OKUL GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ARTIRILIYOR

NİĞDE’DE KADIN VE ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ MAÇ KEYFİ

ALTUNHİSAR ESNAF VE ŞOFÖRLER ODASI’NDA NUSRET DURAK YENİDEN BAŞKAN

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

NİĞDE’DE METRUK BİNA DUVARI OTOMOBİLİN ÜZERİNE ÇÖKTÜ (VİDEO HABER)

NİĞDELİ İŞ ADAMI HAYATINI KAYBETTİ

TAG OTOYOLU'NDA KONTROLDEN ÇIKAN ASKERİ ARAÇ DEVRİLDİ: 10 ASKER YARALANDI  (VİDEO HABER)

AYHAN ŞAHENK VAKFI’NDAN NİĞDE’DE RAMAZAN DESTEĞİ

NİĞDE’DE RAMAZAN KOLİSİ NOKTASINDA YOĞUNLUK

HIRSIZ FORKLİFLE GELDİ EŞEKLE KAÇTI

DEPREMZEDELERE MÜJDE

NİĞDE’DE 2026 YILI YEREL KALKINMA HAMLESİ YATIRIM KONULARI GÜNCELLENDİ 

NİĞDE’Lİ SPORCULARDAN MUAY THAİ’DE MADALYA YAĞMURU

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Cuma 8.7 ° / 1.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 7.2 ° / 0.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 13 ° / 0.7 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12