Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'de 23 Şubat 1994'te dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i aramasıyla gerçekleşen ilk cep telefonu görüşmesinin üzerinden 31 yıl geçtiğini belirterek, "Türkiye, aradan geçen 31 yılın ardından 20 Gbps'ye kadar yüksek hızlara ulaşan 5G teknolojisiyle tanışmaya hazırlanıyor." dedi.
Uraloğlu, cep telefonu şebekelerinin Türkiye'de hizmet vermeye başlamasının yıl dönümü dolayısıyla değerlendirmede bulundu.
Türkiye'de 1986'da araç telefonları aracılığıyla 1G teknolojisiyle tanışıldığını anımsatan Uraloğlu, cep telefonuyla görüşme, veri aktarımı ve SMS gönderimine olanak sağlayan 2G teknolojisinin ise 1994'te kullanılmaya başlandığını söyledi.
Uraloğlu, dönemin Başbakanı Çiller'in, 23 Şubat 1994'te dönemin Cumhurbaşkanı Demirel'i aramasıyla gerçekleşen ilk cep telefonu görüşmesinin üzerinden 31 yıl geçtiğini bildirdi.

"Mobil abone sayısı 94,5 milyona yaklaştı"
Sesin yanında datanın da önem kazanmasıyla Türkiye'nin 2009 itibarıyla 3G'ye geçtiğini hatırlatan Uraloğlu, 1 Nisan 2016'da ise mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıran 4,5G teknolojisi sayesinde yeni imkanlara kavuşulduğunu dile getirdi.
Uraloğlu, Türkiye ile dünyanın bu dönemde kullanmaya başladığı "mobil internet erişim teknolojisi" olarak adlandırılan ve her yere kesintisiz iletişim sağlamak için geliştirilen bu teknolojide "hız"ın ön plana çıktığına, farklı hizmetlerin de önem kazandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Türkiye'de internet kullanımının başlangıç tarihi olarak kabul edilen 1993'ten bugüne geniş bant internet kullanımı hızla arttı. 2008'de 6 milyon olan geniş bant internet abone sayısı, geçen yılın üçüncü çeyreği sonunda 96,4 milyona, toplam mobil abone sayısı 65 milyondan 94,5 milyona yaklaştı. 4,5G hizmetlerinin sağlıklı verilebilmesi için gerekli fiber yatırımlar yapılmaya devam edilirken işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 588 bin kilometreye ulaştı."
Uraloğlu, yeni teknolojiyle mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarının 183 MHz'den 549 MHz'ye yükseldiği bilgisini vererek, "Türkiye, aradan geçen 31 yılın ardından 20 Gbps'ye kadar yüksek hızlara ulaşan 5G teknolojisiyle tanışmaya hazırlanıyor." ifadesini kullandı.
"5G ile iletişim hızında büyük artış yaşanacak"
Türkiye'de hizmet sunan işletmecilerin halihazırda kurulu 2G, 3G ve 4,5G şebekelerine ilişkin imtiyaz sözleşmeleri ve yetki belgelerinin bitiş tarihlerinin 30 Nisan 2029 olarak belirlendiğini aktaran Uraloğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"Yeni teknolojiyle internet üzerinden artık kesintisiz ve daha hızlı oyun oynanabiliyor. İnternet hızı, frekans, kapsama alanı, baz istasyonu, coğrafi koşullar, şebeke yoğunluğu, cihaz ve internet sitesinin durumuna göre değişiklik gösteriyor. Ülkemizde 5G teknolojisine yerli ve milli ürünlerle geçebilmek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu yıl ihalesi yapılıp gelecek yıl hem vatandaşlarımızın hem de sanayinin hizmetine sunulacak 5G teknolojiyle internete bağlanılan cihazlardaki iletişim hızında büyük artış yaşanacak."
Muhabir
ANADOLU AJANSI
Niğde’de yalnız yaşayan yaşlı adam evinde ölü bulundu
Niğde’nin Projeleri TBMM’de Masaya Yatırıldı
Türkiye SiberVatan Programı NÖHÜ Ev Sahipliğinde Başladı
Bakan Bolat’ın Niğde Programı Belli Oldu
Emekliye Bayram Müjdesi: İkramiye ve Maaş Ödemeleri 14–19 Mart Arasında Yapılacak
KOKAİN, ESRAR, METAMFETAMİN 3 TUTUKLAMA!
Niğde Belediyespor’dan Aile Tribünü Projesi: Kadın ve Çocuklara Ücretsiz Maç İmkânı
Niğde’de “Biz Bir Takımız” Projesi Başlıyor
Niğde’de Ramazan Ayında Gıda Denetimleri Aralıksız Sürüyor
Niğde’de Öğrencilere Ahilik Kültürü Anlatıldı
Niğde’de Kalıcı Kalp Pili Uygulaması Başladı
ANKARA’DA DEPREM!
NiTSO’dan Ramazan’da 600 Aileye Gıda Yardımı
Yeşilgölcük Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 1300 Kişilik Birlik ve Kardeşlik İftarı
Akaryakıta İndirim!
Niğde’de “Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları”
Niğde Halk Eğitimi Merkezinden Erasmus+ Projesiyle Uluslararası Eğitim İş Birliği
Niğde’de Şap Aşılama Çalışmaları Sürüyor: Aşılama Oranı %45’e Ulaştı
Vali Nedim Akmeşe Huzurevi Sakinleriyle İftarda Buluştu
Et ve Süt İçin Sorunlu Yıl Olacak!
APP Plaka Cezaları İptal Edildi
Niğdeli Taekwondocular Türkiye Finallerine Yükseldi
Engelli ve Eski Hükümlülere İş Kurma Desteği Artırıldı
Türk Telekom Altyapı Çalışması Mağduriyet Yarattı
Niğde’de Silah ve Çalıntı Motosiklet Ele Geçirildi
Niğde’de Zirai İlaç Uygulayıcı Eğitimi Düzenlenecek
Malatya’ya Patriot Hava Savunma Sistemi Konuşlandırılıyor
CHP’li Erhan Adem: “Çözüm İthalat Değil, Üretimi Güçlendirmek”
Patates Araştırma Enstitüsü Personeli İftar Programında Buluştu
Yoğurt ve Keten Tohumu İkilisine Dikkat: Doğal Destek Olarak Öne Çıkıyor
Yükleniyor
-
A-
-
A+
- Çarşamba 9 ° / -2.4 ° Güneşli
- Perşembe 8.5 ° / -2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 8.8 ° / -1.4 ° Güneşli




%2FAA-37143915.jpg)



