https://www.hamlegazetesi.com/
Türkiye'de ham petrol ve doğal gaz çıkarımında tarihi zirve
Türkiye'nin enerji alanında yaptığı atılımlar ve keşifler istatistiklere olumlu yansıdı. Ham petrol ve doğal gaz çıkarım endeksi haziranda 147,8 ile rekor seviyeye ulaştı.
GENEL
Tarih: 16.08.2024 11:34
Güncelleme: 16.08.2024 11:34
Türkiye
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, takvim etkilerinden arındırılmış ham petrol ve doğal gaz çıkarımını gösteren ve geçen yılın haziran ayında 115,7 olarak hesaplanan endeks, haziranda 147,8 olarak kayıtlara geçti.
Ham petrol ve doğal gaz çıkarma işlemlerine hız veren Türkiye'de Ocak 2005'te 69,6 olarak hesaplanan endeks, 2021'e kadar ortalama 75 civarında seyretti.
Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda 2020'de ülkenin en büyük doğal gaz keşfinin yapılmasının ardından, aynı yıl aralıkta 99,4 seviyesine yükselen endeks, mayıs 2021'de ilk kez 100 barajını aştı.
Söz konusu endeks, Şırnak'ın Gabar Dağı bölgesinde ham petrol keşfinin gerçekleştirildiği Aralık 2022'de 112,9, geçen yılın son ayında ise 97,5 olarak hesaplandı.
Bu yıl martta 146,1'e yükselerek yıllık bazda yüzde 32,2 ile en fazla artışın kaydedildiği endekste, haziranda 147,8 ile rekor seviyeye ulaşıldı.
Aynı dönemde arındırılmamış endeks de 147,7 ile en yüksek seviyesini gördü.
"SAKARYA GAZ SAHASI'NDAN GÜNDE 5,5 MİLYON METREKÜP DOĞAL GAZ ÜRETİLİYOR"
Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Camcı, söz konusu artışın temelinin 2017'de Türkiye'nin ilk milli sondaj gemisi Fatih'in Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) envanterine katılmasıyla atıldığını söyledi.
Camcı, Fatih sondaj gemisinin 21 Ağustos 2020'de Sakarya Gaz Sahası'nda Türkiye'nin en büyük doğal gaz rezervini keşfetmesinin ardından rekor nitelikte üretim artışlarının kaydedildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Keşfin gerçekleştirildiği yıl Türkiye'nin toplam doğal gaz üretimi 440 milyon metreküp civarındayken, sahanın üretime alınmasının ardından bugün yalnızca Sakarya Gaz Sahası'ndan günde 5,5 milyon metreküp doğal gaz üretilmeye başlandı. Bu, 2,4 milyon hanenin ihtiyacının Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimden karşılandığı anlamına geliyor."
Sakarya Gaz Sahası'ndaki gaz üretiminde kullanılacak yüzer gaz işletme platformu gemisinin ekim gibi Türkiye'de olmasının beklendiğini anımsatan Camcı, geminin faaliyete başladığında 5 milyon haneye yetecek kadar doğal gaz üretebileceğini söyledi.
Camcı, 2022'de Şırnak'ın Gabar Dağı bölgesinde gerçekleştirilen ham petrol keşfinin yüksek kalitesi ve yaklaşık 150 milyon varillik büyüklüğüyle aynı yıl karalarda keşfedilen en büyük 10 petrol rezervi arasında yer aldığını belirterek, bu yıl haziranda sadece Gabar'daki günlük ham petrol üretiminin 45 bin varile ulaştığını aktardı.
Gabar'da günlük 100 bin varil üretimin hedeflendiğine dikkati çeken Camcı, "Böylelikle, Türkiye'de toplamda 200 bin varilin üzerinde günlük üretime ulaşılması ana hedeflerimizden. Bu seviyeye kamu/özel ayrımı yapılmaksızın tüm yatırımcıların katkılarıyla ulaşılacak" diye konuştu.
"PETROL VE DOĞAL GAZ ARAMALARI KARARLILIKLA SÜRECEK"
Camcı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şırnak dışında da potansiyeli yüksek arama faaliyetlerinin devam ettiğini anlatarak, "Türkiye'nin petrol tüketiminin günlük yaklaşık 1 milyon varil olduğu göz önünde bulundurulduğunda bahsedilen hedeflere ulaşıldığında yalnızca Gabar petrolünün tüketimin yüzde 10'unu, toplam petrol üretiminin de tüketimin yüzde 20'sini karşılayabileceği düşünülüyor" ifadelerini kullandı.
Petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin hız kazanacağını vurgulayan Camcı, şöyle devam etti: "Abdülhamid Han sondaj gemisinin Karadeniz'de petrol ve doğal gaz aramaya başlayacak olması, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz'de tespit edilen petrol ve doğal gaz lokasyonlarının bulunması ve Akdeniz'de aktif olunmaya devam edilecek olması Türkiye'de petrol ve doğal gaz aramacılığına kararlılıkla devam edileceği anlamına geliyor. Petrol ve doğal gaz üretiminde yakaladığımız artış ivmesi daha da hızlanacak ve enerjide dışa bağımlılığımız azalacak."
Camcı, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz çıkarım endeksini daha fazla artırmasının mümkün olduğunu belirterek, "Son dönemde milli kuruluşumuz TPAO önderliğinde yakaladığımız üretim artışı mevcut yatırımcılar ve doğrudan yabancı yatırımcılar için de bir fırsat doğurmaktadır. Yerli ve yabancı ayrımı yapılmaksızın yatırımcıların ülkemize ilgisi artmakta ve milli kuruluşumuzun yanında özel sektörün de arama-üretim faaliyetlerinde daha fazla yer alması gerekmektedir" diye konuştu.
Dünyanın her yerinde yeni keşiflerin yeni yatırımları beraberinde getirdiğine işaret eden Camcı, "Ülkemizde, denizlerde ve karalarda potansiyele sahip birçok alan bulunuyor. Mevcut kapasitemizi, iş gücü, ekipman ve teknolojik anlamda geliştirerek yeni keşiflere yönelmeliyiz" dedi.

 

 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ

Muhabir

HABER MERKEZİ

Niğde-Ankara Otoyolunda Korkutan Kaza

Niğde’de Gıda Denetimleri Artırıldı

Niğde Emniyeti’nden narkotik bilgilendirme atağı

Niğde Belediyespor hazırlıklarını sürdürüyor, hedef play-off hattı

Niğde’de narkotik operasyonu: 4 tutuklama

Memura bayram ikramiyesi çağrısı!

BU DESTEĞE İHTİYACINIZ VARSA NİĞDE’DE ÜCRETSİZ!

Niğde’de Down Sendromu Farkındalık Günü Etkinliği Düzenlenecek

Çanakkale Geçilmez!

Gürer: “Nerede o eski bayramlar! Neşe dolu mutlu anlar”

Niğde-Ankara Otoyolu’nda kaçak sigara operasyonu

Niğde’de elektrik trafosu patladı

Niğde-Kayseri yolunda can pazarı: Uygulama noktasına giren araç sürücüsü hayatını kaybetti

NİĞDE’DE GÖNÜLLÜ MAKASLAR SEVİNDİRDİ!

Çanakkale Ruhu Yolumuzu Aydınlatmaya Devam Ediyor

Bayramda Yağışlı Hava Etkili Olacak: Niğde ve Türkiye Genelinde Kapalı Gökyüzü

Erdoğan: “Kur’an Bülbülleri Gönül Bahçemizi Yeşertiyor”

Hedefimiz 14 bin kilometre olan demiryolu ağımızı 2028 yılında 17 bin 300 kilometrelere çıkarmak"

Niğde’de 70 Kişilik Temizlik Personeli Alımı İçin Kura Çekildi

Türkiye’de Covid-19’da İlk Can Kaybının Üzerinden 6 Yıl Geçti

Niğde-Ankara Otoyolunda Korkutan Kaza

Niğde’de Gıda Denetimleri Artırıldı

Niğde Emniyeti’nden narkotik bilgilendirme atağı

Niğde Belediyespor hazırlıklarını sürdürüyor, hedef play-off hattı

Niğde’de narkotik operasyonu: 4 tutuklama

Memura bayram ikramiyesi çağrısı!

BU DESTEĞE İHTİYACINIZ VARSA NİĞDE’DE ÜCRETSİZ!

Niğde’de Down Sendromu Farkındalık Günü Etkinliği Düzenlenecek

Çanakkale Geçilmez!

Gürer: “Nerede o eski bayramlar! Neşe dolu mutlu anlar”

Niğde-Ankara Otoyolu’nda kaçak sigara operasyonu

Niğde’de elektrik trafosu patladı

Niğde-Kayseri yolunda can pazarı: Uygulama noktasına giren araç sürücüsü hayatını kaybetti

NİĞDE’DE GÖNÜLLÜ MAKASLAR SEVİNDİRDİ!

Çanakkale Ruhu Yolumuzu Aydınlatmaya Devam Ediyor

Bayramda Yağışlı Hava Etkili Olacak: Niğde ve Türkiye Genelinde Kapalı Gökyüzü

Erdoğan: “Kur’an Bülbülleri Gönül Bahçemizi Yeşertiyor”

Hedefimiz 14 bin kilometre olan demiryolu ağımızı 2028 yılında 17 bin 300 kilometrelere çıkarmak"

Niğde’de 70 Kişilik Temizlik Personeli Alımı İçin Kura Çekildi

Türkiye’de Covid-19’da İlk Can Kaybının Üzerinden 6 Yıl Geçti

Konut fiyatlarında artış sürüyor, reel düşüş dikkat çekiyor

MURTAZA KÖYÜ’NDE ÖĞRENCİLERLE İFTAR BULUŞMASI

Bayram öncesi baklava fiyatları cep yakıyor

Niğde’de uyuşturucu operasyonu: 7 şüpheli yakalandı

Ramazan Sonrası Kilo Dengesine Dikkat!

Bayram şekeri cep yakıyor: Bir yılda yüzde 30 ile yüzde 65 arasında artış

Çiftehan’da Demirsoy Taziye Evinde İftar Buluşması!

Niğde’de 18 Mart Programı Açıklandı

Koruma Altındaki Gençler İçin Kritik Uyarı!

NİĞDE’DE VEFAT EDENLER!

Yükleniyor

loading
  • A-
  • A+
  • Çarşamba 13.5 ° / 0.7 ° Güneşli
  • Perşembe 10 ° / 4.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 9.6 ° / 3.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17