https://www.hamlegazetesi.com/

Üniversiteye yeni başlayanlara uzmanından öneriler

Üniversiteye yeni başlayanlara uzmanından öneriler

YKS yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar için 23 Ağustos son gün. Üniversiteye yeni başlayacak adayları geçen sınav stresinin ardından yeni bir telaş bekliyor.

Uzman Klinik Psikolog İlayda Sezen, üniversiteye adım atan gençlerin karşılaşacakları yeni zorluklar hakkında önemli noktalara değinerek tavsiyelerde bulundu. “Üniversite öğrencisi olmak; bireyselleşme ve sorumluluk alma süreçlerini içeren bireyin yaşamındaki önemli bir geçiş dönemidir” diyen Sezen, “Üniversite yeni bir ortam, yeni bir düzen, yeni bir yaşamın başlangıcı. Tıpkı hayatımızdaki her geçiş döneminde olduğu gibi, bu dönem de belirsizlik içerir. Belirsizlik ise kaygı hissetmemize neden olur” ifadelerini kullandı.
Binlerce üniversite adayının heyecanlı bekleyişi YKS sonuçlarının açıklanmasıyla son buldu. Yeni döneme ilk adımlarını atmak üzere olan öğrencilere yönelik tavsiyelerde bulunan Uzman Klinik Psikolog İlayda Sezen, “Üniversite yeni bir ortam, yeni bir düzen, yeni bir yaşamın başlangıcı. Tıpkı hayatımızdaki her geçiş döneminde olduğu gibi, bu dönem de belirsizlik içerir. Belirsizlik ise kaygı hissetmemize neden olur” diye konuştu.
İKİ DURUMUN GETİRDİĞİ ZORLANMALAR YAŞANIYOR
Bu dönemde temelde iki durumun getirdiği zorlanmaların yaşandığını söyleyen Sezen, “Eski insanlardan, ortamlardan ve durumlardan ayrılmak ve yeni insanlara, ortamlara ve durumlara alışmak. Her bireyin deneyimi kendine özgüdür ve bu değişen durumlarla başa çıkma yolları birbirinden farklıdır. Kimi daha hızlı uyum sağlarken, kiminin uyum sağlama süreci daha fazla zaman alabilir. Uyum sürecini etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. 
Bireyin kişilik özellikleri, yetiştirilme şekli, ebeveyni ile kurduğu ilişkinin dinamiği gibi. Örneğin; yaşadıkları şehirden farklı bir şehre giderek evinden ilk defa uzaklaşanlar, stres yönetiminde zorlananlar için uyum süreç daha zorlayıcı olabilir” dedi.
ÇOCUĞUNUZUN SORUMLULUK ALMA VE BİREYSELLEŞME SÜRECİNİ DESTEKLEYİN
Üniversite öğrencilerini olduğu geçiş döneminin aile üyeleri için de bazı zorlukları beraberinde getirebileceğini belirten Sezen, “Üniversite dönemine kadar çocuğunuz, belki de sizin daha gözlemleyebileceğiniz bir çevrede yaşıyorken, bu dönemde kendine ait bir çevre oluşturacak ve gittikçe bağımsızlaşmaya başlayacak. 
Bu durum sizin içinde zorlayıcı olabilir. Örneğin; çocuğunuz başka bir şehre gidiyorsa bu süreçte siz de onunla hissettiğiniz duyguları paylaşın. Hatta bu duyguların yardımıyla onunla empati kurun, onu anlamaya çalıştığınızı gösterin ve çocuğunuzu bu deneyim konusunda cesaretlendirin. Çocuğunuzun sorumluluk alma ve bireyselleşme sürecini destekleyin” ifadelerini kullandı.
SORMAKTAN, DESTEK ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN
Üniversite yaşamına uyum sağlamak için öğrencilere önerilerde bulunan Uzman Klinik Psikolog İlayda Sezen, “Bu süreçte hissettiğiniz duyguları ve kaynaklarını fark edin. Özellikle ilk günlerde kaygı, karamsarlık gibi duygular yaşanabilir. Bu geçici bir dönemdir. Zorlanıyor olmanız normal bir durumdur, sizin yetersiz olduğunuz ve bu durumla baş edemeyeceğiniz anlamına gelmez. Üniversitede uygulanan sisteme dair kuralları iyi anlamak önemli. Akademik ve idari personellerden ihtiyaç duyduğunuz konular hakkında gerekli bilgileri alabilirsiniz. Sormaktan, destek almaktan çekinmeyin” şeklinde konuştu.
DERSLERE DEVAM KONUSUNDA İSTİKRAR GÖSTERİN
Öğrencilere sosyal faaliyetlere katılmaları tavsiyesinde bulunan İstanbul Beykent Üniversitesi’nden Uzm. Klinik Psikolog İlayda Sezen, “Öğrenci kulüplerine katılmak, yeni insanlarla tanışmak, kampüs içinde ya da dışında gerçekleştirilen etkinliklere katılım sağlamak uyum sürecinizi hızlandırmakla birlikte üniversite yaşamının hem öğretici hem de keyifli yanlarını deneyimlemenize imkan sağlayacaktır. Derslere katılımda süreklilik sağlayın. 
Özellikle uyum sağlama sürecinde hissedilen zorlayıcı duygu ve durumlarla başa çıkma davranışı olarak okula gelmeme, derslere katılım sağlamama gibi durumlar yaşanabilmektedir. Derslere devam konusundaki istikrar göstermeniz önemlidir. Çünkü gelmediğiniz her gün, bir sonraki gün okula gelmemeyi daha da zorlaştırır” ifadelerini kullandı.
ANİ KARARLAR VERMEYİN
Öğrencilere ani kararlar vermemesi konusunda uyaran Sezen, “Okulu bırakma, eve dönme gibi kararlarınızı çok hızlı bir şekilde vermeyin. Duygusal olarak yoğun hissettiğimiz dönemlerde bizim için önemli kararları hızlı bir şekilde vermeyelim. 
Geçici olabilecek duygu ve düşüncelerin etkisiyle büyük kararlar almayalım. Kararlarımız üzerine düşünmek, birilerine danışmak daha sağlıklı kararlar almamızı sağlayacaktır. Bir rutin oluşturun: Günlerinizi planlayın. Zaman yönetiminizi iyi yapın. 
Kampüs içinde ya da dışında yapabileceklerinizi keşfedin. Bedensel sağlığınıza özen gösterin. Beden sağlığı ve ruh sağlığı ayrılmaz bir bütündür. Düzenli beslenmeye ve uyumaya özen gösterin. 
Eğer bu süreçte yaşadığınız duygu ve durumlarla başa çıkmakta zorlanıyorsanız bu konuda yalnız hissetmeyin. Üniversitenizin psikolojik danışmanlık birimlerine başvurarak mutlaka uzman desteği alın” dedi. (İHA)
 


Haber Kaynak : İHLAS HABER AJANSI

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

TEKNOFEST KKTC'DE TEKNOLOJİ VE YENİLİK RÜZGARI BAŞLIYOR!

GELECEĞİN TEKNOLOJİ YILDIZLARI ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ

Niğde’de Motosiklet Kullanımı Artıyor: Hem Avantajlar Hem Riskler Gündemde

Otomotiv, 2024'ün ihracat lideri oldu

e-Devlet Kapısı'ndan 2024'te 4,2 milyar işlem yapıldı

“YERLİ FİRMALARIMIZLA BİRLİKTE 106 ÜRÜNÜ MİLLİLEŞTİRDİK”

Dünyanın En Çok Kilometre Yapan Motoru İsveç’te Sergileniyor

İnternet Dolandırıcıları Sahte Haber Siteleriyle Kripto Tuzakları Kuruyor

Instagram’dan Yapay Zeka Devrimi

Türkiye SiberVatan NÖHÜ Ev Sahipliğinde Başladı

NİĞDE 2025 YILI İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Niğde’nin Para Taekwondo Gururları Türkiye’yi Fethetti!

BAĞCILAR'DA YAŞANAN DEHŞETİN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

NİĞDE VIII. SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS KIŞ OKULU İÇİN HAZIRLANIYOR

Erdoğan’dan Öcalan’ın Ev Hapsine Çıkacağı İddialarına Sert Yanıt

OGLU İNTİHAR ETTİ, POLİS MEMURU KATLİAM YAPTI 5 ÖLÜ!

ERDOĞAN’DAN ÖZGÜR ÖZEL’E “KIRMIZI KART GÖSTERECEKMİŞ SEN O İŞLERDEN ANLAMAZSIN, O BİZİM İŞİMİZ!”

GÜRER, KILAVUZ KÖYÜ VE HALAÇ KÖYÜ GÖLETLERİNİ MECLİSTE GÜNDEME GETİRDİ.

Niğde’nin sevilen Aile hekimi emekli oldu !

NİĞDE SATRANÇHANE SPOR KULÜBÜ’NDEN SİNEMA GECESİ ETKİNLİĞİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

KAHVALTI SOFRASINDA VAHŞET İKİ KADIN BİR ERKEK BIÇAKLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ

NİĞDE'DE İNTİHAR GİRİŞİMİ

NİĞDE’DE “SU GÖNÜLLÜLERİ SAHADA” PROJESİNİN İKİNCİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“BİZİM ÇOCUKLAR” PROJESİ KAPSAMINDA FUTSAL TURNUVASI DÜZENLENDİ

NİĞDE'DE KAÇAK SİLAH OPERASYONU (VİDEO HABER)

Niğde TÜVTÜRK İstasyonunda Yoğunluk

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

TARİHİ ANLAR! (VİDEO HABER)

Niğde’de Korkutan Kaza: Otomobil Karşı Şeride Uçtu

Sahte İçki Faciası Son 24 Saatte 11 Kişi Hayatını Kaybetti

Niğde Milletvekili Cevahir Uzkurt’tan Bilim ve Teknoloji Adımı

OKUL SPORLARI MASA TENİSİ GRUP MÜSABAKALARI NİĞDE’DE BAŞLADI

Gürer “Herkesimin Derdi Patlamış”

GENÇLERLE İLETİŞİM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

STRES YÖNETİMİ EĞİTİMİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Bir Tuğla da Sen Koy

ŞEHİT VE GAZİ ÇOCUKLARI İLE KORUMA ALTINDAKİ ÇOCUKLARA ÖZEL OKULLAR ÜCRETSİZ OLACAK

SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞI TÜRKİYE İÇİN NE İFADE EDİYOR?

Gazeteci Yılmaz Özdil Kalp Krizi Geçirdi

Yükleniyor