https://www.hamlegazetesi.com/
Yerli havacılık teknolojisiyle 2,5 milyon avro tasarruf
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, hava trafik kontrolünü dijital hale getiren yerli ve milli EFS/DCL Sistemi'nin ülke genelinde yaygınlaştırıldığını belirterek, "2022 yılından bu yana 2,5 milyon avro tasarruf sağladık." dedi.
TEKNOLOJİ
Tarih: 18.02.2025 18:30
Güncelleme: 18.02.2025 16:37
Yerli havacılık teknolojisiyle 2,5 milyon avro tasarruf
Hamle Gazetesini Google News te Takip Et

Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, hava trafik kontrolünü dijital hale getiren yerli ve milli Elektronik Uçuş Stribi ve Dijital Hava Trafik Kontrolörü Kalkış Müsaadesi (EFS/DCL) Sistemi'nin Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirildiğini bildirdi.

Milli Hava Trafik Kontrolü (ATC) AR-GE Projesi kapsamında uygulamaya alınan sistemin hava trafik kontrol hizmetlerinde büyük kolaylık sağlayarak işlemleri dijital hale getirdiğine dikkati çeken Uraloğlu, EFS/DCL Sistemi'nin hava trafik kontrolörlerinin uçuşları elektronik ortamda yönetmesine olanak tanıdığı bilgisini verdi. Uraloğlu, kağıt striplerin yerine elektronik veri kullanılarak hata payının azaldığını, süreçlerin hızlandığını ve uçuşların daha emniyetli hale geldiğini kaydetti.

Uraloğlu, EFS ile kağıt striplerin yerini alarak uçuş bilgilerinin elektronik ortamda takibini ve kaydını da sağlayan sistemin, kayıtların sektörler arası transferine imkan sağladığına işaret ederek, "Pek çok otomasyonu da beraberinde getirerek, hava trafik kontrolörlerinin iş yükünü hafifletiyor, insan hatasını asgariye indirerek operasyonun emniyetini artırıyor. Dünyada, yalnızca söz konusu sistemde bulunan görerek uçuş şartlarındaki uçuşların bilgilerinin işlenmesinde de tam kontrol sunuluyor. Bu sayede operasyon verimliliği de üst düzeye taşınıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kalkış izni dijital ortama taşındı

Hem zamandan kazanç sağlandığını hem de daha emniyetli bir operasyon yürütülmesine katkıda bulunulduğunu vurgulayan Uraloğlu, "DCL fonksiyonuyla pilotlarla kule arasındaki telsiz trafiği azaltılarak, iletişim daha hızlı ve güvenli hale getiriliyor. Sistem sayesinde gerekli teknik altyapıya sahip uçaklar kontrolör müsaadesini sesli komut yerine dijital ortamda alabiliyor. Böylece telsiz kullanımına olan ihtiyaç azalıyor, iletişim hatalarının önüne geçiliyor ve uçuş operasyonları daha güvenli hale geliyor." ifadelerini kullandı.

EFS/DCL Sistemi 29 havalimanında aktif

Uraloğlu, EFS/DCL Sistemi'nin hizmete alındığı 2022'den bugüne kadar 29 havalimanında yaygınlaştırıldığı bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Sistem, özellikle Antalya, Milas Bodrum, Muğla Dalaman, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes gibi trafiğin yoğun olduğu havalimanlarında büyük kolaylık sağlıyor. Hava trafik yönetiminde süreçleri hızlandıran sistem, kontrolörlerin iş yükünü hafifletirken uçuşların daha düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesine katkı sunuyor, hava trafik kontrolörlerinin yeni uçuş rekorları kırmasına yardımcı oluyor. Önümüzdeki süreçte diğer havalimanlarımızda da yaygınlaştıracağız."

EFS/DCL Sistemi'nin milli imkanlarla üretildiğini vurgulayan Uraloğlu, "Operasyonel verimliliğin artırılmasının yanı sıra yerli havacılık teknolojisiyle ürettiğimiz sistemle 2022 yılından bu yana 2,5 milyon avro tasarruf sağladık. Sistem sadece Türkiye'de değil, uluslararası havacılık sektöründe de rekabet edebilecek seviyeye ulaştı ve önümüzdeki süreçte farklı ülkelere ihraç edilmesiyle ekonomik kazanç elde edilecek." değerlendirmesinde bulundu.

Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI

TÜRK F-16’LARI KARADENİZ’DE İHA DÜŞÜRDÜ

MEHMET AKİF ERSOY DOSYASINDA TEST SONUCU

FIFA YILIN EN İYİLERİ ÖDÜLLERİ YARIN SAHİPLERİNİ BULACAK

FİDAN: BARIŞI DİPLOMASİYLE İNŞA ETMELİYİZ

YAPAY ZEKA ÇAĞINDA VERİ GÜVENLİĞİ: FLOCK SAFETY ÖRNEĞİ

ERDOĞAN: TÜRK DÜNYASI VİZYON BELGESİ GELECEĞE REHBER

NİĞDE’DE VETERİNERDEN UYARI (VİDEO HABER)

YEŞİL’DEN YILBAŞI ALIŞVERİŞİ İÇİN YEREL ESNAFA DESTEK ÇAĞRISI

ASDEP EKİBİ VATANDAŞLARA REHBERLİK HİZMETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

ZİRAİ İLAÇLARDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM

EVDE BAKIM YARDIMI HESAPLARA YATIRILMAYA BAŞLANDI

SİBER SUÇLARA BÜYÜK DARBE: 55 İLDE 301 ŞÜPHELİ YAKALANDI

MEDAŞ’TAN NİĞDE’DE KESİNTİ UYARISI

NİĞDE’DE ÜNİVERSİTE–VALİLİK BULUŞMASI

HATAY ANTAKYA’DA 4,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

NİĞDE’DE YURTLARARASI SATRANÇ TURNUVASI

NİĞDE’DE YAĞMACILAR TUTUKLANDI

NİĞDE MERKEZLİ 7 AYLIK TAKİPTE BÜYÜK ÇÖKERTME (VİDEO HABER)

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

TÜRK F-16’LARI KARADENİZ’DE İHA DÜŞÜRDÜ

MEHMET AKİF ERSOY DOSYASINDA TEST SONUCU

FIFA YILIN EN İYİLERİ ÖDÜLLERİ YARIN SAHİPLERİNİ BULACAK

FİDAN: BARIŞI DİPLOMASİYLE İNŞA ETMELİYİZ

YAPAY ZEKA ÇAĞINDA VERİ GÜVENLİĞİ: FLOCK SAFETY ÖRNEĞİ

ERDOĞAN: TÜRK DÜNYASI VİZYON BELGESİ GELECEĞE REHBER

NİĞDE’DE VETERİNERDEN UYARI (VİDEO HABER)

YEŞİL’DEN YILBAŞI ALIŞVERİŞİ İÇİN YEREL ESNAFA DESTEK ÇAĞRISI

ASDEP EKİBİ VATANDAŞLARA REHBERLİK HİZMETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

ZİRAİ İLAÇLARDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM

EVDE BAKIM YARDIMI HESAPLARA YATIRILMAYA BAŞLANDI

SİBER SUÇLARA BÜYÜK DARBE: 55 İLDE 301 ŞÜPHELİ YAKALANDI

MEDAŞ’TAN NİĞDE’DE KESİNTİ UYARISI

NİĞDE’DE ÜNİVERSİTE–VALİLİK BULUŞMASI

HATAY ANTAKYA’DA 4,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

NİĞDE’DE YURTLARARASI SATRANÇ TURNUVASI

NİĞDE’DE YAĞMACILAR TUTUKLANDI

NİĞDE MERKEZLİ 7 AYLIK TAKİPTE BÜYÜK ÇÖKERTME (VİDEO HABER)

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE’DE BUGÜN NÖBETÇİ ECZANELER

Gürer: “Toprak varsa Vatan var, üreten varsa gelecek var”

TECRÜBE VE İSTİKRAR DEVAM MESAJI

NİĞDE’YE 3 MİLYAR 520 MİLYON TL’LİK GÜÇ

NİĞDE'DE ŞÜPHELİ ÖLÜM (VİDEO HABER)

NİĞDE’DE KETENÇİMEN KAYAK MERKEZİ’NDE PİST AÇILACAK MI? (VİDEO HABER)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 23 yıllık iktidarlarımız boyunca hep gençlerle omuz omuza yürüdük

TBMM’NİN İKİ ÖNEMLİ İSMİ NİĞDE’DE

İÇ ANADOLU BASINI TEK SES OLDU

NİĞDE BELEDİYEGÜCÜ EVİNDE KAZANDI

“BEN YEŞİL” DİYEREK ARAYAN KİŞİNİN KİMLİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Yükleniyor

  • A-
  • A+
  • Salı 4 ° / -6.3 ° false
  • Çarşamba 2.1 ° / -7.1 ° Hafif dondurucu yağmurlu
  • Perşembe 7.4 ° / -1 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9