Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı %30,7 oldu

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı %30,7 oldu

Göreli yoksulluk oranı %13,5 oldu

Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerinin hesaplandığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2023 yılı sonuçlarına ilişkin gelir bilgileri, bir önceki takvim yılı olan 2022 yılını referans almaktadır. Gelir ve yoksulluk hesaplamalarında; hanehalkı gelirleri, büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürülmektedir.
 

Toplumun genel düzeyine göre belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli anlamda yoksul sayılmaktadır. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2023 yılında 0,9 puan azalarak %13,5 oldu. Medyan gelirin %60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise son yılda 0,3 puan azalarak %21,3 olarak gerçekleşti.


Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine göre hesaplanan yoksulluk oranı (%), 2014-2023


Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %40'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,6 puanlık azalış ile %7,0 olarak gerçekleşti. Medyan gelirin %70'i dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise bir önceki yıla göre 0,3 puanlık azalış ile %29,0 oldu.


En düşük yoksulluk oranı çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşanlar hanelerde
 

Hanehalkı tipine göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50'si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranlarına bakıldığında; çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarında yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 4 puan azalarak %7,7, tek kişilik hanehalklarında ise 0,2 puan azalarak %7,3 olmuştur. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı 2,6 puan azalarak %17,0, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı ise 0,6 puan azalarak %13,3 oldu.


Hanehalkı tipine göre yoksulluk oranı (%), 2022, 2023     


Okur-yazar olmayanların %25,4'ü yükseköğretim mezunlarının ise %2,7'si yoksul
                                                                               

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50'si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranına göre; okur-yazar olmayan fertlerin %25,4'ü, bir okul bitirmeyenlerin %23,6'sı, lise altı eğitimlilerin %13,6'sı, lise ve dengi okul mezunlarının ise  %7,2'si yoksul olarak hesaplandı. Yükseköğretim mezunları ise %2,7 ile en düşük yoksulluk oranına sahip grup oldu.


Eğitim durumuna göre yoksulluk oranı (%), 2022, 2023


Maddi ve sosyal yoksunluk oranı %14,4 oldu
 

Maddi ve sosyal yoksunluk oranı hesabında hane düzeyinde sorgulanan değişkenler; otomobil sahipliği, ekonomik olarak beklenmedik harcamaları yapabilme, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilme, kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeyebilme, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebilme, evin ısınma ihtiyacını karşılayabilme ve mobilyaları eskidiğinde değiştirebilme durumudur.
 

Bu oran için fert düzeyinde toplanan değişkenler ise; eskimiş giysileri yerine yenisini alabilme, düzgün iki çift ayakkabıya sahip olabilme, ayda en az bir kez tanıdıkları ile toplanabilme, ücretli boş zaman faaliyetlerine katılabilme, kendini iyi hissetmek için bir miktar para harcayabilme ve kişisel amaçlı kullanım için internet sahipliği olarak belirlenmiştir.
 

Yukarıda belirtilen on üç maddenin en az yedisini karşılayamayanların oranı olarak tanımlanan maddi ve sosyal yoksunluk oranı; 2022 yılında %16,6 iken 2023 yılı anket sonuçlarında 2,2 puan azalarak %14,4 olarak tahmin edildi.


Maddi ve sosyal yoksunluk oranı ve bir önceki yıla göre fark, 2019-2023


Sürekli yoksulluk oranı %13,0 oldu 
 

Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %60'ına göre son yılda ve aynı zamanda önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsamaktadır. Buna göre, 2023 yılı anket sonuçlarına göre sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 1 puan azalarak %13,0 oldu.


Sürekli yoksulluk oranı ve bir önceki yıla göre fark, 2019-2023


Göreli yoksulluk oranı en düşük TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde gerçekleşti
 

Ülkemizde yaşanan deprem nedeni ile 2023 yılında TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) bölgesinde alan çalışması yapılamadığı için İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (İBBS) ayrımında verilen bölgesel sonuçlar 25 bölgeyi kapsamaktadır.
 

İBBS 2. Düzey bölgelerinin her biri için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sine göre hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; %14,6 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) ve TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) %13,9 ile TR61 (Antalya, Isparta, Burdur)  oldu.
 

Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise %3,1 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), %6,7 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.


Medyan gelirin yüzde 50'sine göre yoksulluk oranı (%), İBBS 2. Düzey, 2023


Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı %30,7 oldu
 

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanlar; göreli yoksulluk, maddi ve sosyal yoksunluk ve düşük iş yoğunluğu göstergelerinin en az birinden yoksun olanları ifade etmektedir.  
 

Son yıl sonuçlarına göre fertlerin %30,7'si  yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı. Bu oran yaş gruplarına göre incelendiğinde; 0-17 yaş grubunda %40,1, 18-64 yaş grubunda %28,0, 65 ve üstü yaş grubunda ise %23,1 olarak tahmin edildi.


Yaş gruplarına göre yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı* (%), 2015-2023


Kendilerine ait bir konutta yaşayanların oranı %56,2 oldu
 

Oturulan konuta sahip olanların oranı geçen yıla göre 0,5 puan azalarak 2023 yılında %56,2 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı %27,8, lojmanda oturanların oranı %0,9, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise %15,1 oldu.


Konut sahipliği dağılımı ve bir önceki yıla göre fark, 2022, 2023        

Konutun izolasyonundan dolayı ısınamama en çok karşılaşılan konut ve çevre problemi oldu
 

Kurumsal olmayan nüfusun %32,6'sı konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu yaşarken %32,0'ı ise sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemlerle, %19,8'i trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaştı.


Konut ve çevre problemleri (%), 2022, 2023

Taksit ödemeleri veya borçları olanların oranı %58,0 oldu
 

Geçen yıla göre konut alımı ve konut masrafları dışında borç veya taksit ödemesi olanların oranı 1,4 puan azalarak %58,0 oldu. Nüfusun %5,7'sine bu ödemeler yük getirmezken %14,9'una çok yük getirdi. Konut masraflarının çok yük getirdiği hanelerin oranı 0,3 puan artarak %17,5 olurken, bu masrafların biraz yük getirdiği hanelerin oranı 8,8 puan artarak %66,5 oldu. Konut masrafların yük getirmediğini belirten hanelerin oranı geçen yıla göre 9,2 puan azalış ile %15,9 hesaplandı.
 

Hanelerin %58,8'i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, %39,2'si iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, %31,8'i beklenmedik harcamaları, %19,5'i evin ısınma ihtiyacını, %64,2'si eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik olarak karşılayamadığını beyan etti.


Seçilmiş yaşam koşulları göstergeleri (%), 2022, 2023


Haber Kaynak : TÜİK

Çin'de 10.000 Drone ile Muhteşem Gösteri Düzenlendi

Red Bull atletlerinden Jaan Roose, İstanbul’da Asya kıtasından Avrupa kıtasına ip üstünde yürüyerek geçti.

Niğde Belediyesi’nden Örnek Temizlik Çalışması

Şehit Aileleri Derneği’nden “Bayrakla Birleşen Şehitlerimiz” Projesi Tanıtımı

Kaldırıma çarpan motosikletli yaralandı

Otobanda dinlenme tesisinde tır alev alev yandı

Niğde'de bayram namazı kılındı

Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

DİSCORD, TÜRKİYE’DE APP STORE’DAN SONRA GOOGLE PLAY’DEN DE KALDIRILDI

INSTAGRAM’DAN GÜVENLİK ADIMI

VOLVO TESİSİNİN ELEKTRİK ENERJİSİ NİĞDE'DEN SAĞLANIYOR!

Jandarma Çelik Kanatlar gösteri uçuşu

AK PARTİ NİĞDE MİLLETVEKİLİ PROF. DR. CEVAHİR UZKURT, TEKNOFEST 2024 ADANA’DA GENÇLERLE BULUŞTU

Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, TEKNOFEST 2024’te Selçuk Bayraktar ile Gençlerin Projelerini İnceledi

TEKNOFEST ADANA KAPILARINI ZİYARETÇİLERE AÇTI

Türkiye, Instagram Kullanımında Zirvede: İnternette Günde 7 Saat Harcıyoruz

Yasa Dışı Bahis ve Çevrim İçi Dolandırıcılığa Büyük Darbe: 67 Bin 493 Site Engellendi

Niğdeli Genç Yetenekler TEKNOFEST’te 2’inci Oldu

NÖHÜ ANKARA’DA KAZAKİSTAN CUMHURİYET GÜNÜ RESEPSİYONUNDA TEMSİL EDİLDİ

Çayırlı Kasabası’nda İntihar!

YATAĞIN ALTINA KONULAN ISITICIDAN YANGIN ÇIKTI 3 ÇOCUK FECİ ŞEKİLDE CAN VERDİ

EN ÇOK ARKADAŞ VEYA AKRABA EVİNDE KONAKLANDI

GÜRER "BORÇ BÜYÜYOR GEÇİM ZORLAŞIYOR"

PTT 184 YAŞINDA

HSK MÜFETTİŞİNE BIÇAKLI SALDIRI

NİĞDE'DE 2 UZMAN DOKTOR GÖREVE BAŞLADI

NÖHÜ’de TÜBİTAK TEYDEB Destek Programları Bilgilendirme Etkinliği Düzenlenecek

Fiş Almayan Müşteriye 5000 TL, Vermeyen Satıcıya 10.000 TL Ceza!

NİĞDE'DE SİLAHLI SALDIRI GİRİŞİMİ 6 ŞÜPHELİ YAKALANDI

NİĞDE BOR'DA KAHVEHANEDE SİLAHLI SALDIRI

NİĞDE'DE ARACA KURŞUN YAĞDI

NİĞDE VALİSİ ÇELİK, YAZAR KİMLİĞİ İLE ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİNDE 200 TON ELMA HASADI YAPILDI

NİĞDE'DE 222 SUÇLUYA İŞLEM YAPILDI!

Niğde’nin Eski Evlerinde Canlanan Anılar Huzurun ve Sıcaklığın Yuvası

Niğde’de Trafikte Kayıtlı Araç Sayısı 136 Bine Ulaştı

Vali Çelik, İl Özel İdaresi’nin 2024 Projelerini Değerlendirdi

NİĞDE BELEDİYESİ BEKLENEN MÜZİKALİ NİĞDE SEYİRCİSİ İLE BULUŞTURMAYA HAZIRLANIYOR

ÜNLÜ SANATÇILAR TÜM DÜNYAYA NİĞDE’DEN ‘BARIŞ’ MESAJI VERECEK

NİĞDE’DE ‘YEŞİLÇAM RÜZGARI’ ESECEK

Vali Çelik’ten Kazada Yaralanan Polislere Ziyaret

NİĞDE’DE POLİS ARACI KAZA YAPTI: 1 POLİS YARALANDI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER!

NİĞDE-ADANA OTOBANI'NDA TIR YANGINI

EVİN ŞİZOFREN OĞLU AİLESİNİ KATLETTİ: 2 ÖLÜ, 1 YARALI

ERDOĞAN VE PUTİN 23 EKİM’DE KAZAN’DA BİR ARAYA GELECEK

NİĞDE’DE ÖNLEYİCİ FAALİYETLER KAPSAMINDA 6.023 VATANDAŞ BİLGİLENDİRİLDİ

Niğde Açık Cezaevi Önünde Trafik Kazası!

Yükleniyor